Baglantilar


Kategori: Genel

Teknolojinin bu denli ilerlemiş olması en çok kimlerin hayatını kolaylaştırdı ve bütçelerini rahatlattı diye düşününce aklıma önce müzisyenler geliyor. Nedeni basit. Eskiden bir müzik kaydı yapmak çok zor işti. Teknik bilginin yanında kocaman kocaman pahalı analog cihazlar gerekirdi. Peki ya şimdi? Bilgisayar artık her evde mevcut. Yaklaşık 1000-1500 dolarlık masrafla alınabilecek ses kartı, dinleme hoparlörü, bir midi klavye ve condeser mikrofon ile yeterli teknik bilgi birleşince evde albüm bile kaydedilebiliyor. Saati 100-200 dolara bir stüdyoda kayıt yapmak mı, kahvenizi yudumlarken evinizde midi klavyeniz ile saksafon çalmak mı? Evet bu yazıda orta ölcekli, kaliteli işler çıkartabileceğiniz bir ev stüdyosunu nasıl kurabileceğinizi anlatacağım.

Markalardan başlayalım M-Audio, Presonus, Samson, Yamaha, Edirol, E mu gibi firmaların ev kayıt ortamları için ürettikleri fiyat/performans oranları yüksek cihazları tercih edebiliriz.

saund system

Ses kartı
Ses kartı dediğimiz zaman aklınızdan Creative markasını çıkartın. Oyun oynayıp film seyretmeyeceğiz. Kayıt yapacağız ve bu nedenle sadece kayıt yapmak için üretilmiş harici bir ses kartına ihtiaycımız var.

Ses kartı edinebileceÄŸiniz ülkemizdeki en güvenilir firmalardan biri olan Compel ‘den M-Audio yada Presonus ürünü ses kartlarından birini tercih edebiliriz. Daha stabil olması nedeniyle harici ses kartlarında firewire arabirimi ilk tercihtir. M-audio’nun Firewire 410 modeliyle baÅŸlayalım. 400$ + kdv lik fiyatı ile verimli kullanbileÄŸiniz güzel bir ses kartıdır. Ancak aynı fiyat aralığına Edirol ve Yamaha’nın daha kaliteli ses kartları tercih edilebilir. Yine Compel’den güçlü mikrofon preamplleri ile Presonus Firebox aynı fiyat aralığı için baÅŸarılı bir cihaz.
Senkop müzik’ten temin edilebilecek Yamaha ses kartlarında ise iki tercihimiz bulunuyor. Yamaha GO44 (325 Euro) ve Yamaha GO46 (385 EURO) . Burada dikkat edilmesi gereken husus GO44 üzerinde microfon preamplisi bulunmayışıdır. Yani vokal kaydı yada akustik enstrüman kaydı yapacaksak G044 tercih etmemeliyiz. En mantıklısı 60 euro daha fazla verip ekstra birçok özelliÄŸi bulunan G046 yı tercih etmektir. Yamaha’nın ses kartları bütçeniz uygunsa birinci terchiniz olabilir.

Zuhal Müzik‘ten temin edebileceÄŸiniz bir baÅŸka ses kartıda Edirol FA-66. 550 ytl lik fiyatı ve 6 giriÅŸ/6 çıkışı ile geniÅŸ bir kullanım alanı sununuyor.

Gelelim yakın dinleme hoparlörü yani monitör seçimine. Sakın ola benim 5+1 im var canavar gibi monitöre gerek yok demeyin. Yine söylüyorum onlar film izlemek ve müzik dinlemek içindir. Kaydetmek için sesi süslü değil doğal ve yalın duymak gerekir. Studio monitörleri sesi abartısız ve detaylı bir şekilde size iletecek şekilde tasarımlandırılırlar.

Uygun fiyatlı yakın dinleme sistemlerinde pek fazla seçeneğimiz yok. M-audio ürünleri tercih edebiliriz. Studiophile DX4 240$ + kdv lik fiyatıyla uygun bir tercih olabilir.

Sırada midi klavye seçimi var. Midi klavyeyi napalım demeyin. Artık öyle yazılımlar varki midi kalvye aracılığıyla çalamayacağınız enstrüman yok gibi. Piyano, keman, bass gitar, saksafon, çello, klarnet, trombon, aklınıza gelebilecek her türlü enstrüman ve çeÅŸitli efektler,syntler midi klavye ile bilgisayar ortamında çalınabiliyor. Bu konuda yine M-Audio’ nun Oxygen 49 ve benzeri ürünleri, EMU yada Edirol’un Edirol PC-50 yada benzeri modelleri tercih edilebilir. Midi klavye alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus tuÅŸe duyarlılığının olmasıdır.

Geriye vokal yada akustik enstrüman kayıtları için kullanacağımız Condenser mikrofon kaldı. Condenser mikrofonlarda uygun fiyatlı tercih edebileceÄŸimiz sınırlı marka ve model mevcut. Zuhal müzik’ten temin edilebilen Samson C01 90$ civarı bir fiyat ile piyasadaki en ucuz ve fiyat/performans oranı yüksek ürün. BaÅŸlangıç için uzun süre idare edeceÄŸinden kuÅŸkum yok. Biraz daha fiyatı birÅŸey istiyorsanız Behringer B1 yada B2, daha kaliteli birÅŸeyler isterseniz NT1-A 270 dolar civarı fiyatı ve shock mount hediyesi ile birlikte sizi uzun süre memnun edecektir.

Diyebilirsiniz ki aletleri toparladık peki ya yazılım? Merak etmeyin, ses kartlarının yanında genelde Cubase yada benzeri programların lite versiyonları hediye edilir ki bu programlar elbette iÅŸinizi görür, midi klavyelerin yanında da “Ableton live” ve hatta bazen Sonar’ın lite versiyonların bile hediye edildiÄŸi oluyor. Böylece yazılım bakımından bir süre harcama yapmanıza gerek kalmayacaktır.

İyi kayıtlar 🙂

- Bu yazı şu ana kadar 3.729 kez görüntülendi..
Yorumlar ve Geribildirimler
4 adet
ahbap #
13 Ekim 2008, 21:54

rode nt1a yımı önerirsiniz yoksa rode nt1000 mi

çilem #
10 Haziran 2009, 11:13

mrb

Murat #
23 AÄŸustos 2010, 03:01

Valla bu iş bizi aşar.. Ben gene eskisi gibi onboard ses kartımla yapayım kayıtlarımı Kayıt programımda Nero .. Ses kartı 571 TL evin yolunu bulamazık

çagrı #
22 Åžubat 2011, 15:28

bende presonus mıxer var dıjıtal coq memnunnumn ses kartı compressor lımıtır hepsı ıcınde ayrıyeteen vumetr war ,D:

Sizin Yorumunuz



Yazilar için RSS aboneligi