Baglantilar


Hypertext access file yani htaccss Apache’nin ayarlanmasına izin veren,  http sunucusu httpd.conf dosyasının bir nevi yönetilebilmesini ve domainlere özgün özelleştirilebilmesini sağlayan dosyadır.
Son kullanıcılar tarafından pek bilinmesede Webmaster arkadaşların en çok kullandıkları özelliklerden bir tanesidir. Domain olarak serverinizin httpd.conf dosyasına erişiminiz yoktur.  Fakat Apache’nin domainininiz üzerinde gerektiği gibi davranmasını sağlayabilmektesiniz.
.htaccess ile hostunuzdaki klasörlere erişim izinleri ;
Web sayfası tasarlarken bazı klasörler admin girişi gibi özel olarak saklanılabilir. Bu klasörlere erişim izni güvenlik nedeniyle kısıtlanması gereklidir.   Özel klasörlerinize ek bir güvenlik önlemi olarak .htacces dosyası yazabilir ve bu klasörlere sadece kendinizi yetkili kılmak en önemli güvenlik çözümlerinden bir tanesidir.   Aşağıda vereceğim örnekte sizlere admin klasörlerinize şifresi bilinse dahi sadece sizin ip adresinizden gelecek bağlantılara izin vermeyi anlatacağım.
  • #deny all access
  • deny from all

Admin klasörümüz içerisine bir .htaccess dosyası oluşturup yukarıdaki kodu girdiğimiz zaman gelen tüm bağlantı isteklerini reddedecek ve hiçbir bağlantı sağlamayacaktır.  Kendi ip adresimizi bu kod içerisine erişim izni verdiğimizde admin klasörümüze girme isteyen kişiler şifremizi bilseler dahi hiçbir şekilde klasöre ulaşamayacaklardır.
  • #deny all access
  • deny from all
  • allow from 85.0.0.1

Yukarıdaki koda dikkat ederseniz “allow from 85.0.0.1″ satırını ekledik.  Bu satıra kendi ip adresinizi yazdığınız zaman .htaccess dosyanız apache’ye bu ip adresinden girişler haricindeki tüm istekleri reddedecek şekilde ayarlayacaktır.  Böylelikle  kötü niyetli kişiler Admin şifrenizi bilseler dahi admin klasörünüze erişemeyecek ve sisteminiz güvenli olacaktır.
.htacess ile yapabileceğiniz birçok yöntem vardır.  Bunlardan bir taneside 301 yönlendirmedir.  301 hata kodu ile yönlendirme Google Seo yapanlar için tam bir ilaç diyebilirim.  Birçok web sayfası bir zaman sonra gerek yanlışlıklar gereksede hatalardan dolayı klasörleri veya domainlerin taşınması gibi durumlarda kalabilmekte.
Bu tip bir durumda kalkıpta domaininizi komple taşırsanız Google size pekde iyi bir gözle bakmayacaktır.  Çünkü Google daha önceden sayfanıza gelmiş ve bazı linklerinizi ön belleğine almıştır. Eğer ki web sayfanızın nereye taşındırğını Google’ye bildirmez iseniz malesef ki eski hitlerinizi blogunuzu taşıdıktan sonra göremeyebilirsiniz.
.htaccess ile bir taşıma örneği ;

  • RewriteEngine On
  • RewriteBase /
  • RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www.alanadınız.com/blogger/$ [NC]
  • RewriteRule ^(.*)$ http://www.alanadınız.com/$1 [L,R=301]
Bu tip bir .htaccess dosyası oluşturup eski klasörünüze koyduğunuz zaman eski sayfanıza gelen tüm bağlantılar yeni sayfanıza 301 hata kodunu alarak yönlenecektir.  Böylelikle Google tarafındanda kullanıcılar tarafındanda birşey kaybetmeden yolunuza devam edebilirsiniz.
.Htaccess kullanımında biraz dikkatli olmanızı tavsiye ederim.  Muhakkak ki lokalde deneyip daha sonra internet sayfanızda deneme yapınız.
.Htaccess bununlada kalmaz.  Apache’ye birçok görev yaptırabilir ve sunucunuzu kendi istediğiniz doğrultuda yönetebilirsiniz.   Bunlardan birtaneside ?ref olan bağlantıları engellemek için kullandığım yöntemdir.
.htacess ile ?ref bağlantı tiplerini yasaklamak ;

  • RewriteEngine on
  • # no spam
  • RewriteCond %{THE_REQUEST} \?(ref=.*)?\ HTTP [NC]
  • RewriteRule .? http://www.alanadiniz.com%{REQUEST_URI}? [R=301,L]
Bu kodda ise internet sayfanıza verilmiş “?ref.*” şeklindeki bağlantıları engelleriz.  İnternette iyi botlar olduğu gibi (Google, Msn, Yahoo) kötü botlarda mevcuttur.  Bazı botlar internet sayfanıza ref diye hitap ettiğimiz bağlantı şekilleriyle spam yapabilirler.  Hem Seo için kötü hemde görüntü kirliliği sağlayan bu tip bağlantılardan internet sayfanızı koruyabilirsiniz.  Bunun için yine .htaccess’den faydalanıyoruz.
Yukarıdaki örnektede gördüğünüz gibi ?ref=  şeklinde gelen tüm bağlantı isteklerine 301 hata kodunu vererek ana sayfanıza yönlenecektir.  Böylelikle sağlam bir Seo alt yapısına sahip olduğunuz gibi Google kurallarınada uymuş olacaksınız.
.Htaccess ile yapılabilecek birçok bağlantı şekli ve koruma şekli vardır.  Bunları Apache gibi kaynaklardan öğrenebilir ve internet sayfanıza birkaç dakikada ekleyebilirsiniz.   Hele ki WordPress, Joomla gibi bir CMS sistemi kullanmaktaysanız extra güvenlik için htaccess’i deneyebilirsiniz.
- Bu yazı şu ana kadar 819 kez görüntülendi..
Sizin Yorumunuz



Yazilar iin RSS aboneligi