Baglantilar


Kategori: LinuX, windows

Merhabalar…

Uzun bir aradan sonra bugün sizler için Windows ve Linux’ u kıyaslamak istiyorum (Yeterince objektif olmaya çalışacağım.):

Öncelikle ÅŸunu söylemek istiyorum: Bu yazının görüntü resmini Pardus (Ulusal Linux Dağıtımı) kullanarak (her Windows dosyasına eriÅŸebildiÄŸim gibi) sabit diskimin Windows bölümünden seçtim. Ama tabii ki Windows’ta böyle bir ÅŸansım yok. O yüzden 80 gb’lık sabit diskimin 25 gb’ını Pardus’a, kalanını Windows Xp’ye ayırdım. Tüm müzik ve resimler (oldukça fazla) Windows bölümümde (mecburen). Bu ÅŸekilde her iki iÅŸletim sisteminden de eriÅŸebiliyorum.

Yani Linux’la Windows üzerindeki her belgeye eriÅŸebilirken Windows’ta bu imkansızdır.

Bu, önemsiz gibi gözüken önemli bir fark olmasına rağmen büyük bir detay değildir.

Bundan sonrasını elimden geldiğimce yorumsuz ve kısaca özetlemeye çalışacağım.

Windows ücretlidir (oldukça dolgun bir ücret), Linux ise tamamen (birkaç istisna dışında) ücretsizdir. İşte bu en büyük farklardan biridir.

(Linux:1-Windows:0)
Windows kapalı kaynak kodludur, Linux açık kaynak kodludur. Açık kaynak kod, tehlike değil, güvendir. İstediğiniz gibi içeriğini değiştirebilir ve kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda adeta modifiye edebilirsiniz. Tabi bu tüm programların da ücretsiz olması demektir (açık kaynak kodlu olanların).

(Linux:2-Windows:0)
Linux için binlerce ve hatta daha fazla program vardır ve bunlar ücretsizdir; fakat Windows için daha fazla program vardır. Çünkü çok büyük bir kullanıcı kitlesi Windows’u tercih ettiÄŸinden yazılımcılar da bu platformu tercih ederler. Fakat bu fark çok hızlı bir ÅŸekilde kapanmaktadır.

(Windows programlarının büyük kısmının ücretli olduğunu bir an için unutursak:)
(Linux:2-Windows:1)
EÄŸer oyuncuysanız Linux sizi pek tatmin etmeyebilir. Nitekim oyunların neredeyse tamamı Windows için tasarlanmaktadır (daha büyük kullanıcı kitlesi sebebiyle). yavaÅŸ yavaÅŸ Linux için tasarlanan oyunlar da vardır. Bunun yanısıra emülatörlerle Linux’te Windows oyunlarını da oynayabilirsiniz. Fakat bu bazen sorunlu ve sıkıcı olur. Unutmamak lazım ki Linux oyun için tasarlanmamıştır (en azından ÅŸimdilik) (oyuncular için özel bir dağıtımı olsa da).

(Linux:2-Windows:2)
Linux’u her ÅŸekilde (açık kaynak kodlu olduÄŸundan) modifiye edebilirsiniz. Çok şık masaüstülerde çalışabilir, çok iÅŸlevsel menüler kurabilirsiniz. Windows’ta bu (inanın) mümkün deÄŸildir. Aero arayüzünü örnek vermek isterseniz cevabım hazır: Linux bunu çoktan yaptı: XGL. Hem de yalnızca alt+tab tarzı pencere geçiÅŸleri vb.’de deÄŸil, çok geniÅŸ bir efekt yelpazesi vardır.

(Linux:3-Windows:2)
Linux tam anlamıyla profesyonellere hitap eder, her ihtiyaçlarını karşılar. Hemen hemen tüm profesyonel yazılımcılar Linux’u tercih eder. Windows bu bakımdan çok geridedir. Tabi Linux, yalnızca profesyonellere deÄŸil, her kesime de hitap eder (Yanlış anlaşılma olmasın.)

(Linux:4-Windows:2)
Linux, Windows’a göre çok daha stabil ve güvenlidir. (BELKÄ° Ä°LERÄ°DE BU KONUYU AYRINTILI OLARAK ELE ALABÄ°LÄ°RÄ°M.) Aylarca, hatta yıllarca stabil bir sürüm, aralık vermeden bilgisayarınızı hatasız çalıştırabilir…

(Linux:5-Windows:2)
Windows’taki her önemli ve sık kullandığımız programın Linux için birden çok karşılığı vardır: OpenOffice vb.
Bu Linux programları, Windows programlarını, açık kaynak kodun etkisiyle hiç bir ticari amaç gütmeden birçok gönüllü yazılımcı sayesinde
her bakımdan geçmektedir.

(Linux:6-Windows:2)
Linux, Windows’tan çok daha hızlı geliÅŸmektedir. Sayısız dağıtım her yıl, her altı ayda bir yeni versiyon çıkarır. Masaüstü yöneticileri devamlı geliÅŸir, programlar devamlı geliÅŸir, çekirdek devamlı geliÅŸir… Windows ise gördüğümüz gibi çok büyük aralıklarla yeni (ticari adıyla) ürün çıkarır. Bu ÅŸekilde devam ederse Linux, Windows’a çok daha büyük bir fark atacaktır. Zira Linux birçok koldan geliÅŸimini oldukça hızlı bir ÅŸekilde sürdürmektedir.

(Linux:7-Windows:2)

Windows’un yeni paketlerinde getirdiÄŸi sidebar, geliÅŸmiÅŸ arama, aero arayüzü gibi devrim ve kilometre taşı niteliÄŸi taşıdığı söylenen birçok yenilik, zaten Linux’te yıllardır var. Hem de inanın çok daha iyileri, çok daha fazla seçenek ve alternatifle. EÄŸer bu yenilikler için Vista’ya geçecekseniz, paranızı cebinize koymanızı ve ücretsiz bir Linux edinmenizi tavsiye ederim.

(Linux:8-Windows:2)

Windows kısmından düzeltiyorum: Pardus’ta “Yayına Al” tuÅŸu çalışmadığından bu yazıyı Windows’tan yayına alacağım. (MÄ°LLÄ°YET BLOG SAYFASINDAN BAHSEDÄ°YORUM.) Aslında komik bir durum. O kadar Linux’u öv, öv… Ama “Objektif olacağım.” demiÅŸtim. O yüzden buna da yer verdim. Fakat site ile ilgili olabilir, ayrıca fazla da uÄŸraÅŸmadım açıkçası, hâlledilebilecek bir sorun, yeni kurulmuÅŸ bir iÅŸletim sistemi, ayrıca yalnızca tek bir dağıtımı baÄŸlıyor. Ayrıca bu sitede blog yazarken Windows’ta kopyala, yapıştır yapamıyorum; Linux’ta bu çok kolay. Ve bunu çok kullanırım. Ama gene dearadaki farkı kapatmak adına:

(Linux:8-Windows:3)

Åžimdilik bu kadar yeter, çünkü bu maç uzadıkça uzar, sanırım Linux daha fazla farkı atmadan bitiÅŸ düdüğünü çalmalıyım. Hâlâ Windows’ta mısınız?

Bir dahaki açık kaynak kodun felsefesine değineceğim.

SAYGILAR…

- Bu yazı şu ana kadar 1.297 kez görüntülendi..
Yorumlar ve Geribildirimler
2 adet
antix #
13 Kasım 2007, 02:52

teşekkürler hell yine döktürmüşsün zaten Windows azami 1 yıl dayanıyo sonra bas formatı
linuks 2un kurulumu biraz zor oduÄŸundan (benim beceriksizliÄŸim) fazla deneyemedim

hellboy726 #
14 Kasım 2007, 21:34

iste genelde çoğu programlar win üzerine yapılıyor

Linux a yapsalar iyi olacakta =)

bakalım yakında oda olacak. birçok winde çalışan programa altarnatif program tabiki Linux dada var ancak alışmak zor olacak.

Sizin Yorumunuz



Yazilar için RSS aboneligi