Baglantilar


Merkezi Mersin’de bulunan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma DerneÄŸi (ÇETKODER) Genel BaÅŸkanı Mustafa GöktaÅŸ, son günlerde Msn üzerinden kontör temin etme yönteminin arttığını, ”modern ve teknolojik hırsızlar”ın, kullanıcıları maÄŸdur ettiÄŸini belirtti.
GöktaÅŸ, ÇETKODER’in düzenlediÄŸi ”Msn tuzakları, cepten dolandırıcılık” konulu toplantıda, Yahoo, Google, Msn Messenger gibi haberleÅŸme programlarının ÅŸifrelerini kıran kötü niyetli kiÅŸilerin vatandaÅŸları dolandırdığına dikkati çekti. Åžifresi kırılan internet kullanıcısının adresinde bulunan kiÅŸilere ulaÅŸan hırsızların kontör talebinde bulunduÄŸunu ifade eden GöktaÅŸ, bazı hırsızların da kırdıkları Msn messengerde kayıtlı adreslerden borç para talep ettiÄŸini vurguladı.
Mustafa Göktaş, ayrıca bazı sitelere yönlendirerek ya da dosyalar göndererek, kullanıcılara ait şifre bilgilerinin haksız kazanç elde edebilmek için ele geçirilmeye çalışıldığını bildirdi. Bazı zararlı yazılımlarla bilgilerin ele geçirildiğini anlatan Göktaş, şunları kaydetti:
”Bir baÅŸka yöntem ise ‘haberi gördün mü, girip okusana, senin için bak ne yazdım, ne hazırladım’ tarzı ilgi çekici söylemler ile vatandaÅŸları hazırlanan sahte web sayfalarına yönlendirip Msn ÅŸifreleri yazmaları saÄŸlanıyor. Bu iÅŸlemin gerçek olduÄŸunu sanan vatandaÅŸ, ÅŸifresini şüphelenmeden yönlendirilen sayfaya girmekte ve bilgileri hackerların eline geçmekte. Çok dikkatli olunmalı. Modern ve teknolojik hırsızlar, Msn kullanıcılarını maÄŸdur ediyor.
Çalınan Msn adresi ve ÅŸifresinin ‘passport@css.one.microsoft.com” adresi aracılığı ile tekrar elde edilebilir. Ancak Msn kullanıcıları ÅŸifrelerini ve bilgilerini sürekli güncellemeliler, ÅŸifreler en az 10-12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanı sıra harfler ve semboller de kullanılmalı.” GöktaÅŸ, kontör, ÅŸifre istekleri ile kredi kartı numarası ve internet hesap bilgisi veya banka hesap bilgisi gibi taleplere şüpheyle yaklaşılması gerektiÄŸini anlattı. Sanal sohbet ortamında tanışılan kiÅŸilere aile, adres, telefon, iÅŸle ilgili konularda bilgiler verilmekten kaçınılması gerektiÄŸini belirten GöktaÅŸ, şöyle devam etti:
”Mail adreslerinize gelen şüpheli mailler, en yakın arkadaşınızdan bile olsa kesinlikle açılmamalı ve silinmelidir. Msn yolu ile gönderilen web adreslerine girilirken dikkatli olunmalı, e-posta adresi ve ÅŸifre ile giriÅŸ yapılmamalıdır. Ayrıca, kendilerini polis ya da jandarma olarak, savcı olarak tanıtan dolandırıcılar ‘bir soruÅŸturmaya esas olmak üzere sizi aradık, soruÅŸturma yapıyoruz’ diyerek cepten karşı tarafı dakikalarca konuÅŸturup vatandaşın faturasını kabartırken dolandırıcı kiÅŸi ‘konuÅŸtukça kazan’ kampanyasından kontör kazanıyor. Her geçen gün yeni bir dolandırıcılık ve sahtekarlık olayı gündeme geliyor. VatandaÅŸ bilmeden maÄŸdur oluyor. Ancak vatandaşın merak ve güven duygusunun sömürüldüğü bir gerçek.

Kaynak: Ä°nternet Haber

- Bu yazı şu ana kadar 143 kez görüntülendi..
Sizin Yorumunuz



Yazilar için RSS aboneligi