Baglantilar


Kategori: Genel

WordPress’i kendi bilgisayarınıza nasıl kurarsınız?

WordPress için gerekli olan EasyPhp Kurulumu

WordPress’in aradığınız şey olup olmadığına ancak onu deneyerek karar verebilirsiniz. Bunu yapmanın en kolay (ve masrafsız) yolu da WordPress’i kendi kişisel bilgisayarınıza kurmak olacaktır. WordPress’in resmi sitesinde konu ile ilgili çeşitli örnekler bulabilirsiniz fakat ben burada kendi kulandığım yöntemi, yani EasyPHP ile WordPress kurulumunu anlatacağım.

EasyPHP size bilgisayarınızda WordPress’in çalışabilmesi için gerekli olan Apache, Php ve MySQL sunucularını zahmetsizce kurabilme imkanı sağlayan bir yazılım. İşe önce EasyPHP’nin son versiyonunu buradan indirerek başlıyoruz. Programın büyüklüğü 7.7 mb ve kurulum sırasında sabit diskiniz üzerinde 32.1 mb alana ihtiyaç duyuyor.

EasyPHP kurulumuProgramın kurulumu daha önce bilgisayarına herhangi bir programı kurmamış olan birisinin bile zorlanmadan başarabileceği düzeyde basit. Tek yapmanız gereken indirdiğiniz kurulum dosyasını çalıştırmak ve karşınıza çıkacak pencerelerde “ileri” (next) tuşunu seçerek devam etmek. Sadece ikinci pencerede karşınıza programın kullanım koşullarını kabul edip etmediğiniz sorusuna olumlu yanıt vermeniz gerekiyor, hepsi bu. Tabii ki isterseniz programın hedef dizini gibi detayları değiştirebilmenize de imkan tanınıyor kurulum sırasında ama eğer tecrübesizseniz ayarları olduğu gibi bırakmanızı tavsiye ederim.

Programın kurulumu sırasında karşılaşacağınız tüm ekran görüntülerini üstteki ekran görüntüsünün üzerine tıklayarak akış sırası ile görebilirsiniz. Ardı ardına eklenmiş ekran görüntülerinin altında bulunan “Kapat X”a tıklayarak tekrar bu sayfaya dönebilirsiniz.

Kurulumun hemen ardından program otomatik olarak başlayacak ve resmi sitesine bağlanarak güncellemeleri kontrol edecektir. Bu kontrol sonucunda programın modülleri veya dil dosyası için daha güncel bir versiyonun bulunduğu tesbit edilirse karşınıza şekildeki gibi bir ekran çıkacak ve onayınız sorulacaktır. EasyPHP’nin geliştiricileri Fransız olduğu ve Fransızlar da dilleri söz konusunda hassas oldukları için karşılaşacağınız bu ekrandaki metinler büyük ihtimalle Fransızca olacaktır. Ama bu canınızı sıkması çünkü programın Türkçe dil desteği de var ve bu ekranı onaylayarak geçtikten sonra program sisteminizinde kullanılan dili tespit ederek otomatik olarak Türkçe’ye geçecektir Eğer bu işlem otomatik olarak gerçekleşmezse, ekranın sağ alt köşesinde göreceğiniz simgesine farenin sağ tuşu ile tıklayarak ulaşacağınız menüden “Configuration > EasyPHP” seçeneği ile ulaşacağınız ayarlardan dili Türkçe olarak değiştirebilirsiniz. Yine bu ayarlar bölümünden programın bilgisayar açılırken otomatik olarak çalışıp çalışmamasına ve güncellemeleri kendiliğinden denetleyip denetlememesine karar verebilirsiniz.

EasyPHP’nin çok sade bir görünüme sahip olan arayüzü ile işimiz yok, eğer arayüzdeki trafik lambaları ikonlarının ikiside yeşil olarak görünüyorsa programın arayüzünü simge durumuna küçültebilirsiniz. Artık EasyPHP kurulumunu tamamlayıp ve genel ayarlarınıda düzenledikten sonra kendi bilgisayarımız üzerinde hem Php hem de MySQL sunucularımıza sahibiz.

WordPress Kurulumu

Üzerinde Php ve MySQL sunucularımızı çalışır hale getirerek hazırladığımız kişisel bilgisayarımıza artık WordPress’i kurabiliriz. Bunun için işe önce wordpress.org‘dan WordPress’in güncel versiyonunu indirerek başlıyoruz. wordpress.org’un Download sayfasında indirilmek üzere hazırlanmış iki alternatif dosya göreceksiniz. Bunlardan birisi .zip uzantılı iken diğer .tar.gz uzantılı olsa da her iki paketin de içeriği aynıdır. Biz WordPress’i kendi PC’mize kurmak istediğimiz için, daha çok uzak sunuculara kurulum sırasında tercih edilen .tar.gz paketi yerine .zip paketini indireceğiz.


600 kb büyüklüğündeki bu dosyanın indirilmesi tamamlandıktan sonra yine ekranın sağ alt köşesinde, saatin yanında, bulunan simgesinin üzerine farenin sağ tuşu ile tıklayarak ulaşacağımız menüden bu kez “araştır”a tıklayarak EasyPHP’nin kurulum dizinindeki sunucu kök dizinine ulaşıyoruz. Biraz önce indirdiğimiz WordPress paketinin içeriğini ulaştığımız bu kök dizin içerisine açmamız gerekiyor. Açma işlemi tamamlandığında burada “wordpress” adlı yeni bir dizinin oluştuğunu göreceksiniz. İsterseniz bu klasörün adını size daha uygun olan daha kısa bir adla (örneğin; blog, Wp) değiştirebilirsiniz.

Bu aşamadan sonra WordPress’in kullanabileceği bir MySQL veri tabanı oluşturmamız gerekiyor. Bunun için de yine sihirli harfi üzerine sağ tıkladığımızda açılan menüden ulaşacağımız phpMyAdmin’den yararlanacağız


phpMyAdmin’de, tıpkı EasyPHP gibi, sisteminizin dil tercihini tanıyarak sizi Türkçe karşılayacaktır (eğer ingilizce görüntüleniyorsa dil tercihini ana sayfadan kolaylıkla değiştirebilirsiniz). phpMyAdmin’in anasayfası üzerinde “Yeni veri tabanı oluştur” ifadesinin hemen altında bulunan kutuya WordPress için oluşturmak istediğimiz veri tabanının adını giriyoruz (önemli: daha sonra buna ihtiyacımız olacak, bir kenara not alın!). Burada kullanacağınız ad sizin için anlamlı herhangi bir şey olabilir (örneğin; wordpress, blog). İstediğimiz adı girdikten sonra adı girdiğimiz kutunun hemen yanında bulunan kutuda, eğer seçili değilse, “Karşılaştırma(Collation)” seçeneğini seçerek “Git” tuşuna tıklıyoruz. İşte veritabanımızı oluşturduk

Veri tabanımızı oluşturduk fakat işimiz burada bitmiyor, bu veri tabanı üzerinde tüm yetkilere sahip bir de kullanıcı oluşturmamız gerekiyor. Bunun için phpMyAdmin ekranın sol tarafında bulunan kolondaki simgesine tıklayarak anasayfaya geri dönüyoruz ve biraz önce veri tabanı adını girdiğimiz kutunun altındaki sırada bulunan “İmtiyazlar”a tıklıyoruz. Yönlendirildiğimiz sayfada “Yeni kullanıcı ekle” metnini bulup üzerine tıklayarak yeni kullanıcı oluşturacağımız sayfaya gidiyoruz. Bu sayfada size uygun bir kullanıcı adı (örneğin; wordpress, blog) ve şifre girmemiz gerekiyor (önemli: daha sonra her ikisine de ihtiyacımız olacak, bir kenara not alın!). İsim ve şifre girme işini tamamladıktan sonra “Sunucu” kısmını boş bırakıyoruz ve bu bölümün hemen altında bulunan “Global yetkiler” kısmında “Tümünü seç”e tıklayarak tüm yetkilerin seçili olduğundan emin olduktan sonra en alttaki “Git” tuşuna tıklıyoruz.




Bu işlemden sonra bizi “Yeni bir kullanıcı eklediniz” metni ile karşılayan bir sayfaya yönlendirileceksiniz. Bu sayfanın altlarında “Veritabanına özgü yetkiler” bölümünde “Metin alanını kullan” seçeneğine tıklayarak ulaşacağımı seçenek menüsünden biraz önce oluşturduğumuz veri tabanını seçiyoruz.



Yönlendirileceğimiz sayfada “Veritabanına özgü yetkiler” ifadesinin hemen altında bulunan “Tümünü seç”e tıklayıp tüm yetkilerin seçili olduğundan emin olduktan sonra bu bölümün altındaki “Git” tuşuna tıklıyoruz. Bu işle ile birlikte artık WordPress için bir veri tabanı ve ona erişirken kullanabileceği bir kullanıcı hesabı oluşturmuş bulunuyoruz, phpMyAdmin penceresini kapatabiliriz.

Artık tek yapmamız gereken oluşturduğumuz veri tabanına ait kayıtları WordPress’in ayar dosyasına kayderek kurulumu tamamlamak.

EasyPHP’yi kurarak WordPress’in kişisel bilgisayarımız üzerinde çalışabilmesi için gereken Php ve MySQL altyapısını sağladıktan ve WordPress’in için bir veri tabanı ve o veri tabanına erişim sırasında kullanabileceği bir kullanıcı hesabı da oluşturduktan sonra artık sıra oluşturduğumuz bu veri tabanının detaylarını WordPress ayar dosyasına kaydederek kurulumu tamamlamaya geldi.

Bunun için, simgesine sağ tıklayıp “Araştır”ı seçerek, wordpress.org’dan indirip EasyPHP’nin sunucu kök dizinine açtığımız paketin içeriğine ulaşmamız gerekiyor. Kök dizinde WordPress’i barındıran klasörün içerisinde Wp-config-sample.php dosyasını bulup bir düz metin editörü ile (örneğin her Windows kurulumunda bulunan notepad) açıyoruz ve içerisindeki;

// ** MySQL settings ** //
define(‘DB_NAME’, ‘wordpress‘); // The name of the database
define(’DB_USER’, ‘username‘); // Your MySQL username
define(’DB_PASSWORD’, ‘password‘); // …and password
define(’DB_HOST’, ‘localhost’); // 99% chance you won’t need to change this value

bölümündeki kırmızı ile gösterilen bilgileri, bir önceki sayfada elde ettiğimiz (ve not aldığımız!), kendi ayarlarımız ile değiştiriyoruz.

DB_NAME yanındaki ifade yerine oluşturduğumuz veri tabanının adını, DB_USER yanındaki ifade yerine söz konusu veri tabanı için oluşturduğunuz kullanıcı hesabının adını ve DB_PASSWORD yanındaki ifade yerine de bu kullanıcı hesabının şifresini girmemiz gerekiyor. Aşağıda, örnek olması açısından, veri tabanının adının “wordpress”, kullanıcı adının “blog” ve kullanıcı şifresinin de “123456″ olduğu durumda nasıl değişiklik yapılması gerektiğini görebilirsiniz;

// ** MySQL settings ** //
define(‘DB_NAME’, ‘wordpress‘); // The name of the database
define(’DB_USER’, ‘blog‘); // Your MySQL username
define(’DB_PASSWORD’, ‘123456‘); // …and password
define(’DB_HOST’, ‘localhost’); // 99% chance you won’t need to change this value

Değişiklikleri yaptıktan sonra dosyayı kaydediyoruz. Daha sonra Wp-config-sample.php adlı bu dosyanın adını Wp-config.php olarak değiştiriyoruz. Sonra bir tarayıcı penceresi açarak adres satırına şunu giriyoruz;

http://localhost/wordpress/wp-admin/install.php

Eğer WordPress paketini açtıktan sonra oluşan “wordpress” klasörünün adını değiştirdiyseniz burada kırmızı ile belirtilen yere wordpress yerine belirlediğiniz klasör adını girmeniz gerekiyor. Sonra karşımıza çıkan karşılama ekranında oldukça büyük harfler ile yazılmış olan “First Step” tıklamamız gerekiyor. Yönlendirildiğimiz sayfada blog’umuz için bir başlık ve e-posta adresimizi girdikten sonra ikinci adıma ilerlemek için tuşa tıklıyoruz ve karşımıza kurulumun son sayfası çıkacak (bu sayfanın açılması bir kaç saniye alabilir).



Kurulumun son sayfasında bize blogumuza giriş için kullanacağımız kullanıcı (username) adı ve şifre (password) verilecek. Bu bilgileri bir yere not aldıktan sonra sayfadaki “log in” bağlantısına tıklayarak blogunuzun yönetim paneline giriş yapabilirsiniz, ilk WordPress’iniz hayırlı olsun

Yazı dizisinin bundan sonraki bölümünde WordPress kullanıcı arayüzünün Türkçe’leştirilmesi, temaların ve eklentilerin kurulumu ve kullanımı, diğer servislerdeki blogunuzun içeriğinin kişisel bilgisayarınızdaki WordPress kurulumuna aktarılmasına yer vereceğim. O zamana kadar siz WordPress’inizi kurcalamaya devam edin

Kolay gelsin.

- Bu yazı şu ana kadar 10.549 kez görüntülendi..
Yorumlar ve Geribildirimler
18 adet
ugca #
11 Aralık 2007, 20:38

çok teşekkürler , en sonunda kurabildim 🙂

Hasan #
14 Eylül 2008, 13:49

son aşamada şifreyi ve kullanıcı adını alamadım.
nasıl alabilirim

hellboy726 #
15 Eylül 2008, 11:44

phpmyadmin ‘den usr id=1 nolu kişinin sifresini değiştirerek ulaşabilirsiniz.

Çakma Blog #
10 Mart 2009, 13:12

Biraz zorlandım çünkü son sürüm easyphpde ifadeler ve bazı yerler değişmiş.

Örneğin imtiyazlar ana bölümde yetkiler kısmına taşınmış.

heren #
28 Haziran 2009, 11:06

2 gündür kurmak için uğraşıyorum.canım çıktı .iyiki size rastladım ellerinize,ağzınıza sağlık.gerçekten duacınızım çok çok teşekkür ve saygılar.tüm öğrencilerimden de sevgiler.
diyecek sözcik bulamıyorum gerçekten fedkarca bilginizi paylaştığınız için önünüzde saygıyla eğiliyorum

mertcan #
1 Ağustos 2009, 09:54

Süper bir anlatım çok faydalı paylaşım teşekkürler hell-world 🙂

alper #
11 Ocak 2010, 22:34

verdiğin bilgiler için çok sağol gayet basit ve gayet akıcı anlatmışsın. aynen anlattığın şekilde dediklerini yaptım ve sorunsuzca kurulum tamamlandı ve çalışıyor. teşekkürler.

Halil #
4 Mart 2010, 20:55

Gerçekten çok temiz ve net bir anlatım olmuş, çok teşekkürler

Cihan Üstündağ #
30 Mart 2010, 21:11

( Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at c:\program files\easyphp1-8\www\wordpress\Wp-config.php:1) in c:\program files\easyphp1-8\www\wordpress\Wp-admin\install.php on line 36 )

Anlatım için teşekkür ederim kuruldu fakat bu hata çıkıyor giriş yaptığımda da daha farklı hatalar çıkıyor neden kaynaklanıyor olabilir acaba.

Altayli #
5 Nisan 2010, 17:49

Ellerinize sağlık….

Yavuz #
25 Kasım 2010, 12:27

Süper anlatım yazının üzerinden neredeyse 3 yıl geçmiş ama sorunsuz kurdum.

Teşekkürler

rüstem #
4 Ocak 2011, 01:11

teşekkürler anlatımınız çık güzel

swcn #
9 Ocak 2011, 16:54

anlatım için tesekkürler kurulumu tamamladım ancak sifre vermedi phpmyadmin den user id dekini yazdım yine kabul etmedi hatta ordan sifreyi elle değiştirdin yine kabul etmedi çözüm bulamadım önerebiliceginiz bişey varmıdır yarımınızı bekliyorum çok tesekkürler paylaşım için

Cemil #
13 Şubat 2011, 03:33

Eline sağlık güzel bir bilgi olmuş lakin son aşamaya kadar gelip Localhost dedigimde o acilan sayfa bende gelmiyor. Ama ben 127.0.0.1:8888/….. den gittigimde WordPress kur bölümüne eriştim. Orada gerekli adimlari ilerledim wordpressi kurdu. Login oldugumda dosyalarıda gördüm. İlk defa Php WordPress vs. ugrasıyorum. Bundan sonraki adimlari nasıl yapacagimiza dair daha acıklayıcı bir bilgi olursa sevinirim.
Kendi yaptıgım bir tasarımı WordPresste kullanabilirmiyim??, tablo oluşturma dinamik yapıları birbirine baglama olayları, Form gibi şeyleri nasıl oluştururyorum. WordPressin buradaki avantajı kolaylığı neler vs. Bana yardım ederseniz sevinecegim. Yoksa geri karadüzen html e devam edecegim :))) kly gelsin.

İsmail AYDIN #
26 Mayıs 2011, 15:24

Bu EasyPHP ile hep problem yaşamışımdır. Ama niye yaşadım? Çünkü bu işin bu kadar teferruatlı olduğunu bilmiyordum 🙂

Teşekkürler.

Sizin Yorumunuz



Yazilar iin RSS aboneligi