Baglantilar


Kategori: Genel
iPhone’daki konfigürasyonu en kolay servislerden biri de kuÅŸkusuz Wi-Fi’dır. ÇoÄŸumuzun evinde de Kablosuz (Wi-Fi) ADSL modem olduÄŸu için, iPhone’un Wi-Fi servisini de bol bol kullanıyoruz. iPhone’un Wi-Fi servisini evimizde her ne kadar çok rahat kullansak da, iÅŸyerinde kullanmak istediÄŸimizde karşımıza çeÅŸitli zorluklar çıkabiliyor.
Bu yazıda da amacımız, iÅŸyerlerindeki gibi güvenliÄŸi daha yüksek veya “Proxy” gibi özel ayar gerektiren aÄŸlara baÄŸlarken yapılması gereken ayarlardan bahsetmek. Bu yazı bilgisayar terimlerine çok aÅŸina olmayanlar için çok teknik kaçabilir ama cihazımızı iÅŸyerimizdeki kablosuz bir aÄŸa baÄŸlamak istediÄŸimizde, bize veya sistem yöneticimize çok yardımcı olacaktır.

Bir çok iÅŸyerinde bilgisayarların internete direk çıkmasına izin verilmez, bunun yerine “Proxy” diye adlandırılan vekil sunucular üzerinden internete çıkış yapılır. Böyle bir durumla karşılaÅŸtığımızda ilk yapmamız gereken iÅŸ yerimizdeki sistem yöneticisi ile görüşüp gerekli ayarları öğrenmektir. Bu ayarları öğrendikten sonra da ilk yapılması gereken “Ayarlar (Settings) -> Kablosuz AÄŸlar (Wi-Fi) ” menüsünden ilgili ağın sağındaki “>” simgesine tıklamaktır.

AÅŸağıdaki 2 ekran görüntüsü aslında tek bir ekrana ait fakat tüm ayarlar tek bir ekrana sığmadığı için 2 ekrana böldük. EÄŸer baÄŸlı bulunduÄŸumuz kablosuz aÄŸ, IP, DNS, vs. gibi ayarları DHCP‘den otomatik alıyorsa o zaman soldaki ekran görüntüsündeki alanlar dolu olarak gelecektir ve bu ekranda ekstra bir iÅŸlem yapmamıza gerek yoktur.

SaÄŸdaki ekranda yer alan Proxy bilgilerini ise elle (manual) ayrıca girmemiz gerekir. EÄŸer “Proxy” sunucusu ÅŸifre gerektirmiyorsa “Kimlik Denetimini” kapalı duruma getirip sadece Sunucu (Server) ve Kapı (Port) deÄŸerlerini girmemiz yeterli olacaktır.

EÄŸer IP ayarları DHCP sunucusunda otomatik olarak alınamıyorsa o zaman benzer konfigürasyonlar manuel olarak “Statik” sekmesindeki ekranda yapılmalıdır. Zaten bu ayarları, yanımızda iÅŸyerimizin sistem yöneticisi varken yaparsak hiç zorluk çekmeyiz.

Bu ekranın en üstünde yer alan “Bu ağı sil” (Forget this Network) seçeneÄŸini kullanarak da, cihazımızın her seferinde otomatik olarak baÄŸlandığımız bu ağı unutmasını saÄŸlayabiliriz. Maalesef bu seçenekte ingilizceden tercüme edilirken ufak bir hata yapılmış, bence “Bu ağı unut” ifadesi daha doÄŸru olurmuÅŸ. Bu seçenek ile cihazınız bu aÄŸa otomatik baÄŸlanmayacak ve tekrar baÄŸlanmak için onayımızı isteyecektir.

Bir de Proxy ayarlarının hemen üstünde yer alan “Yenile” (Renew Lease) seçeneÄŸini kullanarak da DHCP sunucusunun bize otomatik olarak verdiÄŸi ayarları yenileyerek tekrar vermesini saÄŸlayabiliriz. Bu seçenek IP çakışması gibi durumlarda iÅŸe yarayabilir.

Son olarak bu ekrandan DNS ayarlarını değiştirmek isteyebiliriz. Mahkeme kararı ile yasaklanan sitelere bazen sadece DNS yasağı uygulanıyor. Bu durumda OpenDNS gibi sitelerin sağladığı DNS ayarlarını kullanırsak, başkaların tarayıcılarında açılmayan siteler bizde açılacaktır.

DNS nedir nasıl çalışır?
Tarayıcıların adres bölümüne bir web adresi yazdığınızda önce bir DNS sunucusuna eriÅŸirsiniz, DNS sunucusu yazdığınız web adresinin hangi fiziksel makine olduÄŸunu tespit eder ve tarayıcınızı oraya yönlendirir. Yani DNS, web sitesi isimlerinin gerçekte hangi makinalar olduÄŸunu (IP adreslerini) bilen sunuculardır. EÄŸer kendiniz herhangi bir DNS sunucu ayarı yapmadıysanız Telekom’un ön tanımlı DNS sunucularına eriÅŸirsiniz.

Yazıda da bahsettiğimiz gibi yukarıda paylaştığımız bilgiler çok teknik kaçabilir fakat emin olun bir gün mutlaka lazım olacaktır. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.

- Bu yazı şu ana kadar 1.055 kez görüntülendi..
Sizin Yorumunuz



Yazilar için RSS aboneligi