Baglantilar


Ä°nternet Bankacılığı, bankacılık hizmetlerinin internet üzerinden sunulduÄŸu bir alternatif dağıtım kanalıdır. Türkiye’de bugün internet bankacılığı, herhangi bir banka ÅŸubesinin size saÄŸlayacağı hizmetlerin hemen hepsinden, dünyanın neresinde olursanız olun, zaman ve mekandan bağımsız olarak çabuk ve kolayca yararlanmanızı saÄŸlamaktadır. Ä°nternet bankacılığını 24 saat, internet eriÅŸimine sahip herhangi bir bilgisayar aracılığıyla dünyanın her yerinden kullanabilirsiniz.
Peki Kredi Kartınızın güvenliği ve bilgisayarınızın güvenliği için ne yapabilirsiniz?

*Hiçbir zaman bilgisayarınızda Kimlik bilgileriniz,kredi kart numaralarınızı ve önemli materyallerinizi bulundurmamaya dikkat edin.
*Bilgisayarınızda mutlaka Anti-virüs,spyware,ve güvenlik duvarı yazılımlarını bulundurun.
*İşletim sisteminizi muhakkak güncelleştirin.Bu bilgisayardaki bir açığın kapatılmasını,dışardan sisteminize girebilecek kişiler tarafından az da olsa korumaktadır.
*Bankanızın sitesine girerken https(güvenli ssl protokolü)olduğuna dikkat edelim.

*Elektronik postanıza gelen spamlar ve sahte mail aracılığıyla sizi tuzağa düşündürmeye çalışan bazı kimselere dikkat ediniz(phisking,olta saldırıları)Sizi başka bir siteye yönlendirerek,sizin zaaflarınızdan faydalanarak sizin önemli bilgilerinizi alabilirler.
*Bankaların size gönderilen maillerde hiçbir zaman adınızı,soyadınızı ve kredi kart numarınızı gibi bir takım şeyler yoktur,eğer ki şüpheleniyorsanız yazmadan mutlaka bankanızı arayınız,bu bir takım kimseler tarafından size gönderilen bir fake uygulaması olabilir.
*Elektronik posta ile bankanız tarafından yollanan maillerin kim tarafından,nereden,hangi smtp server tarafından yollandığını bulmak için mail ayarlarınızı girip bir takım ayarlar yapmanız gerekmektedir(hotmail,yahoo,my net diğer mailler)
*Elektronik posta adresinizin çalınmasıyla kişi sizin adınızdan internet bankacılığından kendisine havale vs.. yapabilir.Böyle durumlarda hemen bankanızı ve emniyete bildiriniz.Ama bankanızın internet sitesinde kendi panelinize girmek için annenizin kızlık adı soyadı vs. soruyorsa saldırganın işinin yarısında kalmasına sebebiyet verebilir,ama elektronik posta adresinizin çalındığında mutlaka yetkili mercilere haber veriniz.

*Elektronik posta yoluyla yollanan exe,doc gibi uygulamaların içinde makro virüsü vs.. malware içerikli uygulamalar olabilir,bunları otomatik açmayın,bilgisayarınıza kaydedip Antivirüs taramasından geçirin.
*Sizi sosyal mühendislik yoluyla bir takım kimselerin telefon aracılığıyla arayıp kredi kartı numaranızı ve kişisel bilgilerinizi almaya kalkışabilecek kimseler olabilir,bunlar sosyal mühendislik,ikna yöntemini de kullanıp sizin kişisel bilgilerinizi ve kredi kart numaralarınızı alabilirler,hiçbir zaman bunlara inanmayın ve mutlaka karşı tarafın telefon numaralarınızı bakın.Hemen kişisel bilgilerinizi vermeyin,güvenmiyorsanız kapatın ve bankanızın telefon numaranısını kendiniz çevirerek bağlantıya geçin siz beni aradınız mı diye sorun.
*Kredi kart numaranızın şifrenizi 123456 gibi sayılar kullanmayın mümkünse alfanümerik sayıları kullanın(m1a4sa)gibi..
*Güvenmediğiniz ticari yerlerden alışveriş yapmayın.Bu kimseler bir takım materyaller kullanıp sizin kredi kart numaranızı kopyalayabilirler,lütfen bunlara dikkat ediniz,kredi kartınızı makinadan geçirirken başında durunuz.Eğer şüpheleniyorsanız kredi kartınızı geçirdikten sonra bankanızı arayıp bilgi alınız(hangi saatte vs..ne kadar ödendi)


*kredi Kartınızın çipli olmasına dikkat ediniz.
*Sohbet aracılığıyla bir takım insanların trojan,worm,keylogger gibi malware içerikli şeylerin gönderilmesiyle,sizin bunu bilgisayarınızda açmasıyla bilgisayarınız ve önemli materyallerinizin güvenliği tehlikede olabilir.Bunun için gönderilen programları Anti-virüs programınız ile taratınız eğer hala güvenmiyorsanız(virustotal.com )adresinden gönderilen programı yükleyip(upload)birçok Anti-virüs tarafından programın taratılmasına ve bir malware var mı bulmaya çalışır.
*Bilgisayarınızda bir Firewall(güvenlik duvarı)bulundurmaya çalışın bu hem bilgisayarınızı hem de web yoluyla gelebilecek sahte uygulamaları,zararlı kodları engellemeyi sağlar.
*Tarayıcınızı mutlaka güncelleştirin,bu sizi o tarayıcınızın açıklarından yola çıkarak kodlanan zararlı kodların sisteminizde bir açık bırakarak sisteminizi tehlike altına sokar böylece sizi kontrol ederler,bu yollada kişisel bilgisayarınızdaki önemli bilgilerin alınmasına yol açabilirler.(bu kredi kart numaranız,şifreleriniz olabilir)
*Bankanızın sitesi hariç hiçbir siteden işlem yapmayınız,ve güvenmediğiniz alışveriş sitelerinden kredi kartınızla alışveriş yapmayın bu tür sitelerin bazılarından 128 bit ssl sertifikası olup olmadığını ve sitede bununla ilgili bir yazı ve logosu olmasına ve bankalar ile ortak bir anlaşma olup olmadığına dikkat ediniz,Bu gibi siteler daha güvenlidir,diğer sitelere bakarsak.

*Routerinize koyduğunuz şifrelerin alfanümerik olmasına önem gösterin ve portlarınızı filitreleyin.
*Webde her activex denetimi kabul etmeyin bu bilgisayarınıza bu yolla girebilecek bir keylogger ve trojan olabilir
*Mümkün oldukça activex ve javayı aktif hale getirmeyin(her sitede)
*Her internet kafede kredi kartınızla işlem yapmayınız,ana bilgisayar sizi izleyebiliyor olabilir ve oturduğunuz bilgisayarda keylogger,trojan vs olabilir.Bankanızın sitesinde sanal klavye var mı yok mu bakınız ve sanal klavye ile işlemlerinizi gerçekleştiriniz.İsterseniz oturduğunuz bilgisayara anti-keylogger ve anti-trojan kullanabilirsiniz,az paranoyak olun kimin ne yapacağı ve size zarar vermesi hiç içten bile değil!

*Özetle:Saf olmayın,kimseye güvenmeyin,bilgisayarınızdaki yazılımları kontrol edin,güncelleştirin,portlarını z açık mı kapalı mı kontrol edin,her kişiden dosya almayın,fake sayfalara dikkat edin,internet bankasında ssl-sanal klavye olmasına bakın,Antivirüs,güvenlik duvarı %100 bulundurun(güncelleştirmeyi unutmayın)

Etiketler: online bankacilik,internet güvenliği,banka hesap güvenliği,internette güvenlik,onnline işlem güvenliği 

- Bu yazı şu ana kadar 1.437 kez görüntülendi..
Sizin Yorumunuz



Yazilar için RSS aboneligi