Baglantilar

26 Kasım 2008
Yazar: | Kategori: Genel
Yorum: 0

SUDO, Ubuntu ve Linux üzerine hazırlanmış, ücretsiz olarak dağıtılan ve içerisinde birbirinden güzel yazılar bulunan mükemmel bir e-dergi.

SUDO, Resmi Ubuntu Türkiye sitesi bünyesinde kurulan ve gönüllülerden oluşan Dergi Tayfasının bir ürünü.

Her ay gönüllüler ortak olarak Ubuntu Türkiye altında buluşup bu e-derginin hazırlanması için çalışmaktalar.

Ekran Görüntüsü

Ubuntu Türkiye E-dergisi SUDO’nun ilk sayısının içerisinde yer alanlar;

İçindekiler;

Yıkıcı Uzlaşmalardan Sakınmak
Ubuntu ve Linux felsefesine değinen güzel bir yazı. Linux ve bu felsefe hakkında bilgi almak için okumanızı öneriyorum.

Warzone2100
Açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak yayınlanan Warzone2100 oyununun incelemesi. Strateji severler için mükemmel bir kaynak.

Intrepid Ibex’in Yenilikleri
Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex’in yeni özelliklerin sıralandığı güzel bir liste.

Ubuntu 8.10’un Ekran Görüntüleri
O meşhur Linux masaüstü ekran görüntülerinden özenle seçilmiş 4 ayrı masaüstü ekran görüntüsü.

Her Yönüyle Ubuntu
Ubuntu Linux dağıtımını tanıtan mükemmel ve bilgi dolu bir yazı. Özellikle Ubuntu ile ilk kez tanışacaklara tavsiye ediyorum.

Emerald Tema Düzenleme
Compiz Fusion ile birlikte çalışan Emerald yazılımıyla tema düzenlemeyi anlatan eşsiz bir doküman. Bu doküman ile özellikle YouTube da örneklerine rastladığınız o meşhur 3D masaüstlerine sahip olabilirsiniz.

Ubuntu’da Xbox Media Center Kurulumu
Kim demiş Media Center sadece Windows da var diye. Ubuntu üzerinde Media Center kurulumunu ve kullanımını anlatan bir yazı.

Ubuntu’da USB Modem Kurulumu
Linux kullanıcılarının sıkça şikayet ettiği USB modem kurulumunu anlatan ve USB modem kullanan herkesin kılavuz niyetiyle kullanabileceği bir yazı.

Ubuntu Tweak
Başlangıç programlarını, sistem ve açılış seçeneklerini düzenleyebileceğiniz, sistemin derin ayarlarına inebileceğiniz Ubuntu Tweak yazılımının tanıtım yazısı.

Audacious
Winamp’ın açık kaynak kodlu rakibi audacious’un incelemesi. Özellikle özgür yazılımların önde gelen temsilcisi bu yazıda çok güzel incelenmiÅŸ.

Gparted ve Fdisk ile Disk Biçimlendirme
İlk defa Linux dağıtımı kurmak isteyenler verilerini kaybetmekten hep korkarlar. İşte bu yazı bu kaybı önleyecek ve disk biçimlendirme konusunda bilmeniz gereken her şeyi öğretecek.

Gimp ile Fotoğraf Düzenleme Sanatı
PhotoShop’un açık kaynak kodlu rakibi GIMP’ ile fotoÄŸraflara nasıl ÅŸekil verebileceÄŸinizi anlatan hoÅŸ bir yazı.

Yaşar SAFKAN ile Röportaj
Google’da çalışan dünyaca ünlü YaÅŸar SAFKAN ile Linux üzerine bir muhabbet. Zevkle okuyacağınıza eminim.

Celestia ile Evreni Keşfe Çıkıyoruz
Nasa’da çalışmak ister miydiniz? Bir çoÄŸunuzun evet diyeceÄŸine eminim. Celestia ile evreni keÅŸfetmek için Nasa’da çalışmanıza gerek yok. Evrenin derinliklerine inmek için Celestia yeter.

Windows Yazılımlarına Özgür Alternatifler
Windows’dan Ubuntu’ya geçeceksiniz ama Ubuntu’da hangi programlar ile iÅŸlerinize devam edeceÄŸinizi bilmiyorsunuz. Ä°ÅŸte bu yazı bu ikilemi önlemek için hazırlanmış.

Sox ve Imagemagick
Linux komut satırına alışmak ve korkmadan işlem yapmak için benimde referans olarak kullandığım bir yazı.

Not: E-dergi “pdf” olduÄŸu için PDF tarayıcılarıyla okunabilir. ÖrneÄŸin: Adobe Reader, Foxit Reader.

İndirmek İçin >>Tıklayınız<<

Yazar: | Kategori: LinuX
Yorum: 0
Yazar: | Kategori: LinuX
Yorum: 0

En iyi linux araçları
En iyi Linux araçları

Linux severlere özel şuradaki sayfada, programlama, grafik tasarımı , imaj düzenleme programları ve sistem yazılımları ile ilgilenenler için en iyi 50 açık kaynak araç bulunuyor.

Yazar: | Kategori: LinuX
Yorum: 0

Ä°yi, güzel; Linux bir iÅŸletim sistemi; ama neden gül gibi Windows’umu bırakıp Linux’e geçeyim ki?

Evet, aslında bu güzel bir soru, ve bu soruya verilebilecek birçok cevap var:

1- Linux ÃœCRETSÄ°ZDÄ°R.

Evet, Linux sizden hiçbir ücret talep etmez. Çünkü Linux’un doÄŸası budur. Aldığınız bir bilgisayarı, yeni kurduÄŸunuz bir sistemi kullanabilmek için iÅŸletim sistemine 100’lerce dolar daha harcamanız gerekmez. Linux dağıtımları ancak ve ancak cd, kapak, kullanım kılavuzu gibi ek masrafları talep edebilir (Bazı çok küçük istisnalar dışında.). Hatta gönüllüleri sayesinde Size tamemen ücretsiz bile postalanabilir. Ya da bazı dağıtımlarım yatığı gibi Amerika’dan elinize kadar 5 kuruÅŸ kargo parası istemeden gönüllü olarak gönderilir.

2- Linux, BERABERÄ°DE YÃœZLERCE PROGRAMI ÃœCRETSÄ°Z GETÄ°RÄ°R, BERABERÄ°NDE GELMEYEN VE SONRADAN Ä°NDÄ°RÄ°P KURACAÄžINIZ PROGRAMLARIN TAMAMI DA PARASIZDIR.

Yanlış duymadınız, Linux ile ihtiyacınız olan tüm programlara ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz. Linux’ünüzü yüklerken tüm office programlarından tutun da cd yazma programlarına, messengerlarına, türlü türlü internet tarayıcılarına, müzik ve video programlarına, film düzenleme programlarına… da sahip olmuÅŸ olursunuz. Yani Windows’ta tamamıyle sonradan edindiÄŸiniz ve hatta büyük çoÄŸunluÄŸu için para harcadığınız programlar iÅŸletim sisteminizi yüklerken ücretsiz gelmiÅŸ olur. Bunlarla da yetinmezseniz Linux’un geniÅŸ program yelpazesinden istediÄŸinizi ücretsiz olarak temin edebilirsiniz, tabi daha fazlasına ihtiyacınız olursa!

3- Linux ÇOK GÜVENLİDİR!

Linux o kadar güvenlidir ki virüs vs korkusu olmadan internette gezinebilirsiniz. Linux için çok az virüs vardır ve güvenliği çok gelişmiştir. Bu yüzden sisteminizin güvenliğinden şüpheniz olmasın. Artık 3 ayda bir bilgisayarınız formatlamaya gerek kalmayacak!

4- Linux AÇIK KAYNAK KODLUDUR.

Açık kaynak kodu, yazılımın değiştirilebileceği, kullanıcının kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekil erebileceği anlamına gelir. Windows işletim sisteminin aksine Linux, çok geniş gönüllü yelpazesi sayesinde her saniye gelişmektedir.

5- Linux DAHA STABÄ°LDÄ°R.

Linux çok daha stabil, yani dengeli bir iÅŸletim sistemidir. Öyle devamlı hatalarla karşılaÅŸmaz, performans düşüklüklerine katlanmak zorunda kalmazsınız, hatta bir programda hata oluÅŸtuÄŸunda sistem, Windows’taki gibi kilitleneceÄŸine ya da yeniden baÅŸlayacağına, hata oluÅŸan uygulamayı kapatır. Böylece veri kaybı yaÅŸamazsınız. Bilgisayarınızı günlerce aralıksız, sorunsuz bir ÅŸekilde açık tutabilirsiniz.

Aslında daha uzun yazmayı düşünüyordum açıkçası. Ama Linux’un avantajları yazmakla bitmeyeceÄŸinden bunlarla yetinmek zorunda kalıyorum.

Görüldüğü gibi Linux, her türlü ticari kaygıdan uzak olarak geliÅŸmesine dünya üzerindeki sayısız gönüllü tarafından devam etmektedir. İçine karşılıksız emek katılarak büyümekte ve geliÅŸmektedir. Ancak aslında en büyük karşılık Linux’un bunca yol katetmesidir. Her büyük firma (Google vs) Linu8x’a geçmekte ve ev kullanıcıları da yava yavaÅŸ Linux’a yönelmektedir.

SANIRIM BU KADAR SEBEP HERKES İÇİN YETER.

Bir dahaki yazımda Linux ile Windows işletim sistemini karşılaştıracağım. Büyük oranda bu yazımın tekrarı olacak ama olsun.

SAYGILAR…

Yazar: | Kategori: LinuX
Yorum: 0

En popüler Linux dağıtımlarından biri olan ubuntu‘nun sitesinde 18 ekim’de çıkacak olan gusty gibbon kod adlı yeni sürümünün cd’leri için ön sipariÅŸ açılmış bulunmakta. önceden sipariÅŸ vererek cd’lerinizin elinize daha kısa sürede ulaÅŸmasını saÄŸlayabilirsiniz. bunun yanında yine aynı sayfa üzerinden, sorunsuz çalışan beta versiyonu da ÅŸu anda indirilebilmekte.

Etiketler: gusty gıbbon, ubuntu, ubuntu 7.10, Linux, ücretsiz, open source 

Yukarı
Yazilar için RSS aboneligi