Baglantilar

27 Eylül 2008
Yazar: | Kategori: Yazilim
Yorum: 0

Pardus Ulusal Ä°ÅŸletim Sistemi’nin yüklenebilir kararlı sürümüdür. Uzun bir aradan sonra bugüne kadar yapılan tüm paket güncellemelerini içeren kararlı sürüm 2008.1 çıkmıştır.

CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı vb.), internet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet vb.), çoklu ortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcuttur.

Pardus, özgür yazılım yaklaşımı ile açık kaynaklı yayımlanmakta ve GNU Genel Kamu Lisansı (General Public License – GPL) ile özgürce dağıtılmaktadır.

"http://www.hell-world.org/cafer/26597.jpg" grafik dosyası hatalı olduğu için gösterilemiyor.

2008.1 Sürümündeki Yenilikler :

# Küçük paketler, hızlı güncelleme // Pardus paket yöneticisi PiSi’de yapılan geliÅŸtirmelerle yazılımlar artık çok daha az yer kaplayıp, internet üzerinden çok daha hızlı indirilebiliyorlar…

# Paket yöneticisi // PiSi’nin kullanışlı ve sevimli grafik arayüzü kullanılarak yazılımların güncelleme ve kurulum süreçleri de büyük ölçüde kolaylaÅŸtı…

# Hızlı açılış // Pardus yapılandırma çerçevesi ÇOMAR kullanılarak geliÅŸtirilen açılış sistemi sayesinde diÄŸer iÅŸletim sistemlerine göre çok daha hızlı açılıyor…

# Hata düzeltmeleri // Bir önceki 2007 sürümünden bu yana geliÅŸtirilen 280’den fazla paket güncellemesi…

# DiÄŸer iyileÅŸtirmeler // USB belleklerden baÅŸlatılabilme, AÄŸ Yöneticisi için WPA desteÄŸi, GeliÅŸtirilmiÅŸ paket yönetim sistemi, yenilenmiÅŸ çok dilli kurulum desteÄŸi (Türkçe, Ä°ngilizce, Almanca, Felemenkçe), Tulliana simge setine eklenen yeni semboller…

Pardus’ta (2008) neler var?
Pardus Geliştirme Ekibi, sizlere rahat bir masaüstü ortamı sağlamak için çok sıkı çalıştı.

Başlıcaları :

# PiSi : Yeni bir paketleme sistemi; Pardus, PiSi (Packages installed Successfully as intended) adı verilen kendine özgü paketleme sistemi ile geliyor. PiSi, Pardus geliştiricileri tarafından tasarlanan özgün bir paket yöneticisi. Hem geliştiricilerin kolay ve hızlı bir şekilde yazılımları paketleyebilmesini, hem de son kullanıcıların dertsiz ve rahat bir şekilde kurulum yapabilmesini sağlayan bir arabirime sahip. Birkaç tıklama ile, özgür yazılım dünyasındaki ihtiyaç duyduğunuz programları araştırıp bulur ve isterseniz bilgisayarınıza zahmetsizce kurar.

# En yeni Linux çekirdeği : Pardus, en son çekirdek ve ek yamaları ile geliyor. Yeni donanım sürücüleri, bellek yönetimi ve performans geliştirmeleri, hata onarımları ile son güncel çekirdeğe sahip olacaksınız.

# Ofis yazılımı OpenOffice.org : Pardus, ofis yazılımı gereksiniminizi karşılamak için OpenOffice heyecan verici son sürümü ile geliyor. Microsoft Office dosyalarını da okuyup yazabilen ve hem Windows hem Linux ortamlarında yaygın olarak kullanılan OpenOffice.org’un yeni sürümü ile kelime iÅŸlemci, hesap tablosu, sunum ve veritabanı programları, diÄŸer ofis dosyalarınız ile uyumluluk sorunu olmaksızın, ücretsiz ve özgür bir ÅŸekilde hizmetinizde. Pardus ekibi olarak eklediÄŸimiz görsel malzeme, ÅŸablonlar ve uzantılar ile daha da rahat olacaksınız.

# YALI ile anında kurulum : YALI (Yet Another Linux Installer) dağıtımımızın doÄŸduÄŸu yer olan Pardus Laboratuvarı’nda geliÅŸtirildi ve tepeden tırnaÄŸa test edildi. Yeni kullanıcılar için Pardus’u kurup-kullanmaya baÅŸlamak, birkaç fare tıklaması kadar kolay olacak. Sadece iÅŸleviyle deÄŸil, hızıyla da sizi ÅŸaşırtacak. Biz, Pardus GeliÅŸtirici Ekibi olarak, YALI’nın yeryüzündeki en kolay Linux kurulum sistemi olduÄŸunu düşünüyoruz.

# KDE masaüstü ortamı: KDE (K Desktop Environment), tümleşik uygulama programları ve araçları ile meşhur bir masaüstü ortamıdır. En kapsamlı ve kullanışlı masaüstü ortamı olduğuna karar vererek, en son sürümünü sizlere ulaştırıyoruz. Daha fazla bilgi için yapımcı adresini ziyaret edebilirsiniz.

# ÇOMAR, Yapılandırma Yöneticisi : Sadece Pardus’a özgü yapılandırma yöneticisi ÇOMAR, ethernet kartınızı otomatik bulur, video kartınızı ayarlar, en uygun çözünürlüğü saÄŸlar ve ses kartınızı çalıştırır. Kısacası ÇOMAR, tüm donanım ayarlarını sizin için tamamlayarak bilgisayarınızdan tam verim almanızı saÄŸlar.

# Kontact, Yeni çalışma ve işbirliği takımınız : Kontact ile e-postalarınızı okuyabilir, ayrıntılı adres defterleri oluşturabilir, bunları doğum günleri, özel günler ve toplantı anımsatıcıları ile zenginleştirebilir ve kolaylıkla arkadaşlarınızın günceleri ile ilişkilendirebilirsiniz. Kişisel Bilgi Yöneticisi ile değerli zamanınızı düzenleyebilir, takvim yazılımı ile evinizde ve işinizde önemli günlerin eşgüdümünü sağlayabilirsiniz.

Yeni Özellikler : Pardus Güvenlik Duvarı (Pardus Güvenlik Duvarı, Pardus ile birlikte gelen bir güvenlik aracıdır. Birkaç tıklama ile kolayca port ya da makine bazında engelleme yapabilir. Basit ve etkin arayüzü sayesinde istenen kaynakların engellenmesi mümkün olur); Geribildirim Uygulaması (Pardus kullananların fikir, eleÅŸtiri ve önerilerini kolayca alabilmek ve Pardus’un yeni sürümlerini insan odaklı geliÅŸtirebilmek için hazırlanan bu yazılım, Pardus kurulduktan sonra görüşlerinizi almakta ve internet üzerinden Pardus geliÅŸtiricilerine iletmektedir); Kullanıcı Yöneticisi (Kullanıcı Yöneticisi, Pardus’a yeni bir kullanıcı eklemeye ya da mevcut kullanıcıları düzenlemeye yarar).

Temel Sistem Gereksinimleri :
Pardus’u ortalama bir donanım ile çalıştırabilirsiniz. Ä°yi bir verim almak için en az 512 MB sistem belleÄŸi ve 1200 Mhz iÅŸlemci öneririz. AÅŸağıda saydığımız temel iki donanım, Pardus’u çalıştırmanızı saÄŸlayacaktır:

# 256 MB hafıza (512 MB önerilir)
# 800 Mhz Intel veya AMD işlemci (en az 1200 MHz önerilir)

Kurulum :
# CD’ye boot ederek yazma : Ä°ndirdiÄŸiniz iso dosyasının üstüne fare saÄŸ tuÅŸu ile tıklayıp “Birlikte Aç” seçeneÄŸini seçin. Açılan listeden CD yazma programınızı seçin (Nero, Cd Burner vs.) ve tamam diyin. Programınız açılacaktır. Program açılınca programda Burn/Tamam/Yaz v.s. seçenekleri ile boot edilebilir CD oluÅŸturabilirsiniz.

# Bilgisayara Kurulum : Bilgisayarınızı BIOS ayarlarından, CD’den baÅŸlatılabilir (Boot from CD vb. olabilir) bir biçimde açtıktan sonra Pardus’un sizi yönlendirecek kurulum ekranıyla karşılaÅŸacaksınız. Gerisini yönergeleri takip ederek devam edebilirsiniz. Kurulum yapmadan önce sabit sürücünüzdeki önemli bilgileri yedeklemeyi unutmayın!
# 2008, Alpha2, Alpha3, Cebit, ATA, SFA, RC sürümü kullananlar : Konsolda vereceğiniz pisi up komutu ile Pardus dağıtımını son sürüme güncelleyebilirsiniz.

İndirmek İçin >>Tıklayınız<<

Yazar: | Kategori: Yazilim
Yorum: 0

Pardus Ulusal Ä°ÅŸletim Sistemi’nin CD üzerinde çalışan kararlı sürümünü içeriyor. CD içerisinde ofis araçları (metin düzenleyici, hesap tablosu, sunum hazırlayıcı vb.), internet araçları (tarayıcı, e-posta, sohbet vb.), çoklu ortam ve grafik araçları (film oynatıcı, müzik çalar vb.), oyunlar ve çok sayıda uygulama mevcut.

Pardus, özgür yazılım yaklaşımı ile açık kaynaklı yayımlanmakta ve GNU Genel Kamu Lisansı (General Public License – GPL) ile özgürce dağıtılmaktadır.

http://www.hell-world.org/cafer/26597.jpg

Diğer sürümlerden farkları :

# Bugüne kadar yayınlanmış tüm paket güncellemeleri.
# Programların yeni sürümleri eklenmiştir.

1.0 sürümünden farkları :

# X öntanımlı olarak v4l modülü yükleyecek şekilde ayarlandı.
# Firefox yer imleri Türkçe’ye çevrildi
# NTFS modülü parametreleri yeni biçime uygun olarak yazıldı.
# Gtk-QT-engine öntanımlı yazıtipi boyutu değiştirildi
# Mozilla ve türevi tarayıcılar için Java eklentisi sembolik bağı düzeltildi.
# Gconf ve bazı modem sürücüleri için /etc altındaki sembolik bağlar düzeltildi.
# Ağ Yöneticisi için WPA desteği
# Geliştirilmiş paket yönetim sistemi (1.1.1)
# Masaüstü kullanışlılığı (KDE 4)
# Daha fazla dil desteÄŸi

CD’ye boot ederek yazma : Ä°ndirdiÄŸiniz iso dosyasının üstüne fare saÄŸ tuÅŸu ile tıklayıp “Birlikte Aç” seçeneÄŸini seçin. Açılan listeden CD yazma programınızı seçin (Nero, CD Burner vs.) ve tamam deyin. Programınız açılacaktır. Program açılınca programda Burn/Tamam/Yaz vs. seçenekleri ile boot edilebilir CD oluÅŸturabilirsiniz.

Not : Pardus’un çalışabilmesi için en az 256 MB sistem belleÄŸine sahip olmanız gerekmektedir. YüklediÄŸiniz iso dosyasını CD’ye boot edilebilir CD olarak atınız.

İndirmek İçin >>Tıklayınız<<

28 Haziran 2008
Yazar: | Kategori: LinuX
Yorum: 0

Pardus projesinin en yeni teknolojiler ve en güncel yazılımlarla güçlendirilmiş yeni sürümü Pardus 2008

http://www.pardus.org.tr/resim/pardus2008.png

yayımlandı. Daha önceki tüm sürümleri gibi bir özgür yazılım olan Pardus 2008, GNU Genel Kamu Lisansı (GPL) ile özgürce dağıtılıp çoğaltılabiliyor. Pardus projesinin temel hedefleri olan kolay kurulum ve kullanım yönünde, gerek altyapı ve gerekse kullanıcı arayüzü düzeyinde önemli yeniliklere sahip olan Pardus 2008 aynı zamanda geniş donanım desteği, kararlı ve güvenilir Linux altyapısı ve tek bir CD ile gelen çok çeşitli uygulamaları ile masaüstü kullanıcılarına yepyeni bir özgürlük deneyimi yaşatmayı vaat ediyor.

Pardus 2008 ile gelen yenilikleri öğrenmek için Sürüm Notları sayfasını inceleyebilir ya da CD görüntüsünü indirmek için İndir sayfasına gidebilirsiniz.

Pardus 2008 ile daha özgür günler diliyoruz…

Yazar: | Kategori: LinuX
Yorum: 1

http://counter.li.org/

Evet, yukarıdaki site, dünya üzerindeki Linux kullanıcıları ile ilgili bilgi vermekte:

At Aug 22 2007 21:01:13 GMT, there are
136186
users registered
152367
machines registered

My guess at the number of Linux users:
Twenty-nine million

Yani ÅŸu an itibari ile (23 AÄŸustos 2007 saat 00:08) dünya üzerinde bu siteye kayıt olan Linux kullanıcısı sayısı 136186, Linux kurulu makina sistem sayısı ise 152367‘ymiÅŸ.

Ve setenin tahminine göre şu an dünyada 29 milyon insan Linux kullanıyormuş.

Bence hiç de azımsanmayacak bir sayı, ileride bir gün Windows’u geçerse hiç ÅŸaÅŸmayın…

Saygılar…

Yazar: | Kategori: LinuX
Yorum: 0

Ä°yi, güzel; Linux bir iÅŸletim sistemi; ama neden gül gibi Windows’umu bırakıp Linux’e geçeyim ki?

Evet, aslında bu güzel bir soru, ve bu soruya verilebilecek birçok cevap var:

1- Linux ÃœCRETSÄ°ZDÄ°R.

Evet, Linux sizden hiçbir ücret talep etmez. Çünkü Linux’un doÄŸası budur. Aldığınız bir bilgisayarı, yeni kurduÄŸunuz bir sistemi kullanabilmek için iÅŸletim sistemine 100’lerce dolar daha harcamanız gerekmez. Linux dağıtımları ancak ve ancak cd, kapak, kullanım kılavuzu gibi ek masrafları talep edebilir (Bazı çok küçük istisnalar dışında.). Hatta gönüllüleri sayesinde Size tamemen ücretsiz bile postalanabilir. Ya da bazı dağıtımlarım yatığı gibi Amerika’dan elinize kadar 5 kuruÅŸ kargo parası istemeden gönüllü olarak gönderilir.

2- Linux, BERABERÄ°DE YÃœZLERCE PROGRAMI ÃœCRETSÄ°Z GETÄ°RÄ°R, BERABERÄ°NDE GELMEYEN VE SONRADAN Ä°NDÄ°RÄ°P KURACAÄžINIZ PROGRAMLARIN TAMAMI DA PARASIZDIR.

Yanlış duymadınız, Linux ile ihtiyacınız olan tüm programlara ücretsiz olarak sahip olabilirsiniz. Linux’ünüzü yüklerken tüm office programlarından tutun da cd yazma programlarına, messengerlarına, türlü türlü internet tarayıcılarına, müzik ve video programlarına, film düzenleme programlarına… da sahip olmuÅŸ olursunuz. Yani Windows’ta tamamıyle sonradan edindiÄŸiniz ve hatta büyük çoÄŸunluÄŸu için para harcadığınız programlar iÅŸletim sisteminizi yüklerken ücretsiz gelmiÅŸ olur. Bunlarla da yetinmezseniz Linux’un geniÅŸ program yelpazesinden istediÄŸinizi ücretsiz olarak temin edebilirsiniz, tabi daha fazlasına ihtiyacınız olursa!

3- Linux ÇOK GÜVENLİDİR!

Linux o kadar güvenlidir ki virüs vs korkusu olmadan internette gezinebilirsiniz. Linux için çok az virüs vardır ve güvenliği çok gelişmiştir. Bu yüzden sisteminizin güvenliğinden şüpheniz olmasın. Artık 3 ayda bir bilgisayarınız formatlamaya gerek kalmayacak!

4- Linux AÇIK KAYNAK KODLUDUR.

Açık kaynak kodu, yazılımın değiştirilebileceği, kullanıcının kendi ihtiyaçları doğrultusunda şekil erebileceği anlamına gelir. Windows işletim sisteminin aksine Linux, çok geniş gönüllü yelpazesi sayesinde her saniye gelişmektedir.

5- Linux DAHA STABÄ°LDÄ°R.

Linux çok daha stabil, yani dengeli bir iÅŸletim sistemidir. Öyle devamlı hatalarla karşılaÅŸmaz, performans düşüklüklerine katlanmak zorunda kalmazsınız, hatta bir programda hata oluÅŸtuÄŸunda sistem, Windows’taki gibi kilitleneceÄŸine ya da yeniden baÅŸlayacağına, hata oluÅŸan uygulamayı kapatır. Böylece veri kaybı yaÅŸamazsınız. Bilgisayarınızı günlerce aralıksız, sorunsuz bir ÅŸekilde açık tutabilirsiniz.

Aslında daha uzun yazmayı düşünüyordum açıkçası. Ama Linux’un avantajları yazmakla bitmeyeceÄŸinden bunlarla yetinmek zorunda kalıyorum.

Görüldüğü gibi Linux, her türlü ticari kaygıdan uzak olarak geliÅŸmesine dünya üzerindeki sayısız gönüllü tarafından devam etmektedir. İçine karşılıksız emek katılarak büyümekte ve geliÅŸmektedir. Ancak aslında en büyük karşılık Linux’un bunca yol katetmesidir. Her büyük firma (Google vs) Linu8x’a geçmekte ve ev kullanıcıları da yava yavaÅŸ Linux’a yönelmektedir.

SANIRIM BU KADAR SEBEP HERKES İÇİN YETER.

Bir dahaki yazımda Linux ile Windows işletim sistemini karşılaştıracağım. Büyük oranda bu yazımın tekrarı olacak ama olsun.

SAYGILAR…

Yazar: | Kategori: LinuX, windows
Yorum: 2

Merhabalar…

Uzun bir aradan sonra bugün sizler için Windows ve Linux’ u kıyaslamak istiyorum (Yeterince objektif olmaya çalışacağım.):

Öncelikle ÅŸunu söylemek istiyorum: Bu yazının görüntü resmini Pardus (Ulusal Linux Dağıtımı) kullanarak (her Windows dosyasına eriÅŸebildiÄŸim gibi) sabit diskimin Windows bölümünden seçtim. Ama tabii ki Windows’ta böyle bir ÅŸansım yok. O yüzden 80 gb’lık sabit diskimin 25 gb’ını Pardus’a, kalanını Windows Xp’ye ayırdım. Tüm müzik ve resimler (oldukça fazla) Windows bölümümde (mecburen). Bu ÅŸekilde her iki iÅŸletim sisteminden de eriÅŸebiliyorum.

Yani Linux’la Windows üzerindeki her belgeye eriÅŸebilirken Windows’ta bu imkansızdır.

Bu, önemsiz gibi gözüken önemli bir fark olmasına rağmen büyük bir detay değildir.

Bundan sonrasını elimden geldiğimce yorumsuz ve kısaca özetlemeye çalışacağım.

Windows ücretlidir (oldukça dolgun bir ücret), Linux ise tamamen (birkaç istisna dışında) ücretsizdir. İşte bu en büyük farklardan biridir.

(Linux:1-Windows:0)
Windows kapalı kaynak kodludur, Linux açık kaynak kodludur. Açık kaynak kod, tehlike değil, güvendir. İstediğiniz gibi içeriğini değiştirebilir ve kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda adeta modifiye edebilirsiniz. Tabi bu tüm programların da ücretsiz olması demektir (açık kaynak kodlu olanların).

(Linux:2-Windows:0)
Linux için binlerce ve hatta daha fazla program vardır ve bunlar ücretsizdir; fakat Windows için daha fazla program vardır. Çünkü çok büyük bir kullanıcı kitlesi Windows’u tercih ettiÄŸinden yazılımcılar da bu platformu tercih ederler. Fakat bu fark çok hızlı bir ÅŸekilde kapanmaktadır.

(Windows programlarının büyük kısmının ücretli olduğunu bir an için unutursak:)
(Linux:2-Windows:1)
EÄŸer oyuncuysanız Linux sizi pek tatmin etmeyebilir. Nitekim oyunların neredeyse tamamı Windows için tasarlanmaktadır (daha büyük kullanıcı kitlesi sebebiyle). yavaÅŸ yavaÅŸ Linux için tasarlanan oyunlar da vardır. Bunun yanısıra emülatörlerle Linux’te Windows oyunlarını da oynayabilirsiniz. Fakat bu bazen sorunlu ve sıkıcı olur. Unutmamak lazım ki Linux oyun için tasarlanmamıştır (en azından ÅŸimdilik) (oyuncular için özel bir dağıtımı olsa da).

(Linux:2-Windows:2)
Linux’u her ÅŸekilde (açık kaynak kodlu olduÄŸundan) modifiye edebilirsiniz. Çok şık masaüstülerde çalışabilir, çok iÅŸlevsel menüler kurabilirsiniz. Windows’ta bu (inanın) mümkün deÄŸildir. Aero arayüzünü örnek vermek isterseniz cevabım hazır: Linux bunu çoktan yaptı: XGL. Hem de yalnızca alt+tab tarzı pencere geçiÅŸleri vb.’de deÄŸil, çok geniÅŸ bir efekt yelpazesi vardır.

(Linux:3-Windows:2)
Linux tam anlamıyla profesyonellere hitap eder, her ihtiyaçlarını karşılar. Hemen hemen tüm profesyonel yazılımcılar Linux’u tercih eder. Windows bu bakımdan çok geridedir. Tabi Linux, yalnızca profesyonellere deÄŸil, her kesime de hitap eder (Yanlış anlaşılma olmasın.)

(Linux:4-Windows:2)
Linux, Windows’a göre çok daha stabil ve güvenlidir. (BELKÄ° Ä°LERÄ°DE BU KONUYU AYRINTILI OLARAK ELE ALABÄ°LÄ°RÄ°M.) Aylarca, hatta yıllarca stabil bir sürüm, aralık vermeden bilgisayarınızı hatasız çalıştırabilir…

(Linux:5-Windows:2)
Windows’taki her önemli ve sık kullandığımız programın Linux için birden çok karşılığı vardır: OpenOffice vb.
Bu Linux programları, Windows programlarını, açık kaynak kodun etkisiyle hiç bir ticari amaç gütmeden birçok gönüllü yazılımcı sayesinde
her bakımdan geçmektedir.

(Linux:6-Windows:2)
Linux, Windows’tan çok daha hızlı geliÅŸmektedir. Sayısız dağıtım her yıl, her altı ayda bir yeni versiyon çıkarır. Masaüstü yöneticileri devamlı geliÅŸir, programlar devamlı geliÅŸir, çekirdek devamlı geliÅŸir… Windows ise gördüğümüz gibi çok büyük aralıklarla yeni (ticari adıyla) ürün çıkarır. Bu ÅŸekilde devam ederse Linux, Windows’a çok daha büyük bir fark atacaktır. Zira Linux birçok koldan geliÅŸimini oldukça hızlı bir ÅŸekilde sürdürmektedir.

(Linux:7-Windows:2)

Windows’un yeni paketlerinde getirdiÄŸi sidebar, geliÅŸmiÅŸ arama, aero arayüzü gibi devrim ve kilometre taşı niteliÄŸi taşıdığı söylenen birçok yenilik, zaten Linux’te yıllardır var. Hem de inanın çok daha iyileri, çok daha fazla seçenek ve alternatifle. EÄŸer bu yenilikler için Vista’ya geçecekseniz, paranızı cebinize koymanızı ve ücretsiz bir Linux edinmenizi tavsiye ederim.

(Linux:8-Windows:2)

Windows kısmından düzeltiyorum: Pardus’ta “Yayına Al” tuÅŸu çalışmadığından bu yazıyı Windows’tan yayına alacağım. (MÄ°LLÄ°YET BLOG SAYFASINDAN BAHSEDÄ°YORUM.) Aslında komik bir durum. O kadar Linux’u öv, öv… Ama “Objektif olacağım.” demiÅŸtim. O yüzden buna da yer verdim. Fakat site ile ilgili olabilir, ayrıca fazla da uÄŸraÅŸmadım açıkçası, hâlledilebilecek bir sorun, yeni kurulmuÅŸ bir iÅŸletim sistemi, ayrıca yalnızca tek bir dağıtımı baÄŸlıyor. Ayrıca bu sitede blog yazarken Windows’ta kopyala, yapıştır yapamıyorum; Linux’ta bu çok kolay. Ve bunu çok kullanırım. Ama gene dearadaki farkı kapatmak adına:

(Linux:8-Windows:3)

Åžimdilik bu kadar yeter, çünkü bu maç uzadıkça uzar, sanırım Linux daha fazla farkı atmadan bitiÅŸ düdüğünü çalmalıyım. Hâlâ Windows’ta mısınız?

Bir dahaki açık kaynak kodun felsefesine değineceğim.

SAYGILAR…

Yukarı
Yazilar için RSS aboneligi