Baglantilar

Yazar: | Kategori: Genel
Yorum: 0

TDM Åžebekesi

TDM Kiralık Hat Nedir?

Türk Telekom iletim altyapısı üzerinden noktadan noktaya bağlantı sağlayan, müşteriye özel ve sürekli tahsis edilmiş, sabit bant genişliğindeki bir bağlantı tipidir ve mesafeye göre aylık sabit bir ücret ile fiyatlandırılır.

Nasıl Çalışır?

Kullanıcı en yakın Türk Telekom santralına bakır kablo ile modem üzerinde bağlanır. Burada çok sayıda kullanıcının bağlantısı TDM Multiplexer olarak adlandırılan bir cihaz yüksek hızlı fiber bağlantılar üzerinden karşı ucun bulunduğu santrale kadar taşınır. Karşı ucun bağlı olduğu santral ile müşteri adresi arasındaki bakır kablo üzerinden yine modem ile geçilerek karşı uca ulaşılır. Burada kullanılan modemler sadece müşteri adresi ile santral arasındaki 3-4Km’lik mesafe üzerinde çalıştığından gürültüden etkilenmez. Santraller arası bağlantı fiber ve tamamıyla digital olduğu için 64Kb altındaki hatlarda görülen performans problemleri ve kesilmeler TDM hatlarında görülmez.

Hangi Hızlarda Çalışır?

64Kb – 2Mb/s arası veya daha yüksek hızlarda TDM ÅŸebekesi üzerinden noktadan noktaya baÄŸlantılar mümkün olmaktadır.

TDM Kiralık Hat Kullanımı Yararı Nedir?

Noktadan noktaya olması dolayısıyla paket kaybı düşük olduğundan bilginin iletilme güvenilirliği yüksektir. Bunun yanında gerçek zamanlı uygulamalar için uygun bir altyapıdır.

Hangi KoÅŸullarda Tercih Edilmelidir?

TDM üzerinden kiralık hat teknolojisi;

Yoğun ve düzenli aralıklarda veri transferi yapılacaksa,
Güvenlik önemli bir kriterse,
Gerçek zamanlı uygulamalar yapılacak is
Seçilmesi uygun olan bir teknolojidir. Aksi durumda maliyet artacaktır.

Kullanılacak cihazlar?

Bağlı bulunan santraldeki altyapı ışığında Tellabs veya Newbridge modemler kullanılarak TDM altyapısı üzerinden noktadan noktaya bağlanmak mümkündür.

Dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerinde gözlenen gelişmelere paralel olarak ülkemizde de bilgi işlem hizmetlerinin son yıllarda hızla yaygınlaşması ve gelişmesi, kişisel bilgisayar ve internet kullanımının artış eğilimi göstermesi, ayrıca özel ve kamu kuruluşlarının kendi veri ağlarını kurma gereksinimleri sonucunda yüksek hızlı kiralık data devresi taleplerinde önemli artışlar meydana gelmiştir.

Newbridge TDM Åžebekesi

Türk Telekom A.Ş. ile Simko firması arasında 26.03.1998 tarihinde imzalanan iki yıl süreli sayısal data şebekesi ikmal sözleşmesi kapsamında; yurt içi ve yurt dışı düşük ve yüksek hızlı kiralık data devresi ile Frame Relay talepleri karşılanmakta ve bu hizmetler daha ekonomik, güvenilir ve en son teknolojiye uygun bir biçimde verilmektedir.

Sayısal veri ÅŸebekesi kapsamında; baÅŸlangıçta 61 il merkezine 213 adet, toplam 3500 port kapasiteli “Newbridge” TDM node’u kurulmuÅŸtur. Daha sonraki aÅŸamalarda ise gelecek abone talepleri doÄŸrultusunda söz konusu TDM (Time Division Multiplexer) ÅŸebekesinin tüm illeri kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletilmiÅŸtir.

Tellabs TDM Åžebekesi

Turpak şebekesinin altyapısını hızlandırmak ve bekleyen kiralık veri devresi taleplerini karşılamak amacıyla 1996 yılının ikinci yarısında Netaş firmasından temin edilmek suretiyle kurulmaya başlanan DXX tabanlı Tellabs TDM şebekesindeki port ve trunk tıkanıklığını gidermek ve Şebeke Yönetim Sistemi dahil tüm şebekeyi revize etmek amacıyla Netaş firmasıyla 12.11.1998 tarihinde iki yıl süreli sayısal data şebekesi ikmal sözleşmesi imzalanmıştır.

Bu sözleÅŸme ile mevcut ÅŸebekede 1100 port kapasitelik artış meydana gelecektir. Sözkonusu ÅŸebekede, 1999 Åžubat ayı itibariyle 29 il merkezinde kurulu bulunan TDM node sayısı 251’e, devre sayısı ise 1350’e yaklaÅŸmıştır.

Newbridge TDM sistemlerinden oluşan yeni sayısal veri şebekesinin mevcut DXX tabanlı Tellabs TDM şebekesi ile entegrasyonu sayesinde her iki şebekenin aboneleri birbiriyle görüşebilmektedir.

Yukarı
Yazilar için RSS aboneligi