Baglantilar

Yazar: | Kategori: Haberler
Yorum: 0

Kuzey Atlas Okyanusu’nun karbondioksit emiliminin, son 10 yılda yarı yarıya azaldığı belirlendi. Bu durum, sera etkisi altında olan dünyanın daha da hızlı ısınabileceği ve iklimin daha da kötü boyutlarda bozulabileceği anlamına geliyor.

Dünya ikliminin sanayi ürünlerinden karbondioksit salımından ötürü bozulması ve atmosferin giderek ısınmasına iliştin en somut verilerden biri Kuzey Atlas Okyanusu’ndan geldi.

İngiltere’nin East Anglia Üniversitesinden Dr. UteSchuster ile çalışma hocası Prof. Dr. Andrew Watson’un “Journal of Geophysical Research: Jeofizik Araştırma Dergisi”ne yaptıkları açıklamaya göre göre, Kuzey Atlas Okyanusu’nun karbondioksit emilimi son 10 yılda yarı yarıya azaldı.

Dr. Shuster, Reuters ajansına, “Atlas Okyanusu’nda karbondioksit emilimindeki azalmada tespitimiz devasa beklenmedik sonuçtur” dedi.

Araştırma, yük gemilerine konulan ölçüm cihazları dahil 1995 ile 2005 yılları arasında 90 bin kez yinelenen ölçümlerle yapıldı. Biliminsanları, Anglia Üniversitesinden çıkan bu sonuçtan, zaten sera etkisi altında olan dünyanın daha da hızlı ısınabileceği ve iklimin daha da kötü boyutlarda bozulabileceği anlamının apaçık çıktığını belirtiyor.

İklim ve doğa bilimlerinde çalışanlar, Büyük Okyanus, Hint Okyanusu, güney kesimi denizlerinin de giderek daha az karbondiksit emdiği sonucunun aşikar olduğunu bildiriyor.

Kutup buzlarının ve buzulların hızla erimesi, yakında gelecek doğa felaketinin en açık işaretleri olarak görülüyor.

ABD, Çin ve Hindistan’ın hiç yanaşmaması, devletlerarasında karbondioksit salımını düşürme sözleşmesi olan Kyoto Protokolü’nü zora sokuyor. 1997 yılında oluşturulan Kyoto Protokolü, 1992’de imzalanan çerçeve anlaşmada belirlenen ilkelere dayanıyor.

Sanayileşmiş ülkeler, 1990’daki salım oranlarını 2008-2012 yılları arasında yüzde 5 oranında azaltmayı taahhüt etmiş oluyorlar. Bu da bazı biliminsanlarınca “mütevazı” çizginin ötesinde son derece yetersiz bulunuyor.

Kaynak: ntvmsnbc.com

Yukarı
Yazilar iin RSS aboneligi