Baglantilar


22 Eylül 2007
Kategori: Genel

1- Kernel (Çekirdek) Nedir?

Linux çekirdeği Linus Torvalds tarafından geliştirilmiştir.Açık kaynak kodlu ve gelişimi gönüllü kişilerce yürütülmektedir, çok kullanıcılı ve çok görevlidir. Açık kaynaklı olduğu için güvenilir ölçeklenebilir, farklı mimariler ve donanımlarda çalışabilmektedir.

Çeşitli uygulamaları içeren birçok Linux dağıtımı bulunmaktadır.

Kısaca Kernel (Çekirdek)ın açıklamasını yapmak gerekirse;

Donanım ile yazılım arasında haberleşmeyi sağlar,

Süreklilik, kararlılık ve güvenlik esastır,

Sistemin çalışmasından, kaynakların etkin kullanımından ve kaynak erişimlerinin düzenlenmesinden sorumludur,

Bellek yönetimi

İşlemci yönetimi

Donanım erişim yönetimi

Süreçlerin yönetimi

Input/Output işlemlerinin yönetimi

Diğer işletim sistemlerinin aksine Linux, kullanıcılarına işletim sisteminin hayati bir parçası olan çekirdekle oynama, serbestçe değiştirme, yeniden derleme ve güncelleme hakkı verir.

Linux Çekirdeği sürüm numaralı birbirinden nokta ile ayrılmış üç bölümden oluşur.

Birinci Bölüm 2.6.7 : Versiyon numarasıdır. Şu anda en yaygın olarak kullanılan çekirdek versiyonu budur ve bu sürüm üçüncü kuşak versiyondur ( 0. , 1. , 2. )

İkinci Bölüm 2.6.7 : Çekirdek major numarasıdır. 0 dahil olmak üzere çift sayılı numaralar kararlı ve güvenilir sürümleri temsil etmektedir, güvenle indirip derleyebilirsiniz. Bu numara tek ise sürümün henüz test aşamasında olduğu ve güvenilir olmadığı anlaşılmaktadır.

Üçüncü Bölüm 2.6.7 : Çekirdek minör numarasıdır. Her sürümde bir artar. Numarasnın tek veya çift olmasının bir anlamı yoktur. Örneğin 2.6.7 beta çekirdeğinin bir sonraki versiyonu 2.6.7; bundan sonra yayınlanacak bir sonraki kararlı versiyon numarası 2.7.0 olacaktır.

Eğer çok geçerli bir sebebiniz yoksa Major Numarası çift olan (kararlı) bir çekirdek sürümü ile başlamanız daha sağlıklı bir tercih olur.

Yeni Çekirdek kaynak kodlarını

ftp.kernel.org veya ftp.linux.org adreslerinden ya da bu adreslerin Türkiye yansısı olan

ftp.linux.org.tr ‘ den indirebilirsiniz.

2- Neden Kernel (Çekirdek) Derlenir

Kernel derlemenin amacı; yeni kernelın size uygun olmayan donanım desteğini ( SCSII sürücüleri, USB aygıt desteği vb) ve yazılım desteğinizi ( IPv6, Firewall vb ) kaldırabilir, ya da modül olarak ekleyebilirsiniz. Bu sayede daha küçük ve dolayısıyla hızlı açılan bier çekirdeğe sahip olabilirsiniz. Ayrıca ilerde Linux’la dev sunucu sistemler kurarken neler yapacabileceğinize dair ipuçları elde edebilirsiniz.Kernel içinde yapılan değişiklikler bir nevi rol yükleme yada kaldırmak için kullanılır.

3- Çekirdekte Hata Nelere Sebep Olur ?

Kernelı derlemeden önce konfigurasyon sırasında yapacağınız bir hata sisteminizin açılmamasına sebep olabilir. Sisteminiz açılsa bile bazı donanımlar ve yazılımlar doğru çalışmayabilir. Her şey ters giderse sieteminizi açılış disketinizden açarak LILO’ ya eski çekirdeği yükleyerek sisteminizi açabilir ve tekrar deneyebilirsiniz.

4-Kernel Nasıl Derlenir?

Oluşabilecek hatalara karşın öncelikle Linux açılış disketi oluşturup ve sisteminizi bir kez bu disketten açarak test edin. Herhangi bir problem çıkarsa bu disket sisteminizi açmanızı sağlayacak. (Makalede kullanılan kernel 2.4.20.-8)

Bir açılış disketi oluşturmak için

# mkbootdisk –device /dev/fd0 2.4.20-8 komutunu kullanabilirsiniz.

2.4.20-8 sisteminizdeki çekirdek sürüm numarasını açıklamaktadır. Siz bu numarayı kendi sisteminizde yüklü bulunan çekirdek sürüm numarası ile değiştirebilirsiniz.

En yeni ve kararlı Linux Çekirdeğini sisteminize indirin. Bu, muhtemelen sürüm adını taşıyan

ve .tar.gz ile biten bir dosya olacak. *.tar.gz ile biten bir dosya tar ile birleştirilmiş ve gzip ile sıkıştırılmış bir dosya demektir. Çekirdeği indireceğiniz yerde *.tar.bz2 ile biten dosyalar da olabilir, bu dosyalar da bzip ile sıkıştırılmıştır. Sıkıştırılmış dosya boyutu yaklaşık 30 MB ‘ dır.

Dosyayı /home/kullanici/ dizinine indirdiğinizi varsayıyorum.

[tezcan@tezcan tezcan]$

İkinci satırdaki $ işaretine dikkat. Bu bizim ‘root’ değil bir kullanıcı olarak sisteme giriş yaptığımızı gösteriyor. Şimdi ‘root olma zamanı. ‘su’ komutu ile ‘root’ oluyoruz

[tezcan@tezcan tezcan]$ su

Password:

[root@tezcan tezcan]#

$ işareti # ‘e dönüştü, artık root’uz. Yada root olarakta login olabilirsiniz.Kendi ev dizinimize indirdiğimiz çekirdeği açmadan önce ilgili yerine taşıyoruz.

[root@tezcan root]# mv /home/tezcan/linux-2.4.20-8tar.gz /usr/src/

Eski çekirdeğin sembolik bağlantısını siliyoruz

[root@tezcan root]# rm /usr/src/linux

Çekirdek kaynak kodunu açıyoruz

[root@tezcan root]# cd /usr/src/

[root@tezcan root]# tar -zxvf Linux-2.4.20-8.tar.gz

/usr/src dizini altında çekirdek sürüm numarası ile yeni bir dizin oluştu. Bu dizinin adını değiştiriyoruz

[root@tezcan root]# mv /usr/src/linux-2.4.20-8 linuxtez

Biraz önce sildiğimiz sembolik bağlantıyı yeni çekirdek için yeniden kuruyoruz

[root@tezcan root]# ln -s /usr/src/linuxtez

Çekirdeği kaynak kodundan derlemek için;

make menuconfig

komutunu vererek çekirdek derleme menüsünü hazırlayın.

Burada kernel menüsünü oluşturuyorsunuz..Çekirdeği hiç hatasız derleyebilmek için son derece dikkatli olmalı ve herhangi bir soruya ‘Yes’ ya da ‘No’ komtunu vermeden önce mutlaka okumalısınız.

make xconfig ile menü içerinde değişiklikler yapıp kaydediyorsunuz.

Değişiklikler yaparken konfigurasyonunuza uygun değişiklikler yapmalısınız

Çekirdeğe eklemek istediklerinizi menüden ekleyebilir, istediklerinizi çıkarabilir ya da modül olarak eklenmesini sağlayabilirsiniz. Modül olarak yaptığınız ekler çağrıldığı zaman çalışacaktır. Bütün seçenekleri tek tek okumanızı tavsiye ederim…


 Menuler içerisinde donanımsal ve yazılımsal her türlü değişikliği yapmaya başlayabirsiniz. 

уαzαя: тєz¢αи єяѕαуαи

St.AnGeR’e teşekkürler…

                                                             

- Bu yazı şu ana kadar 230 kez görüntülendi..
Sizin Yorumunuz



Yazilar iin RSS aboneligi