Warcraft III: The Frozen Throne

Blizzard her yeni oyununda olduğu gibi bu sefer de geleneği bozmadı ve WarCraft III eklenti paketini birinci yılın sonunda çıkardı. Aslında fanatik WarCraft oyuncuları Frozen Throne ile yeni tanışmış değiller. Blizzard yaklaşık 3 ay önce Frozen Throne’un sadece multiplayer desteği olan beta sürümünü testerlara açmış ve Battle.Net üzerinden oynanıma sunmuştu. Tabii bu fırsattan sadece kısıtlı sayıda oyuncu yararlanabildi (Her beta testinde olduğu gibi). Resmi Blizzard beta testerlığına seçilemeyenler ise yasal olmayan WarForge üzerinde Frozen Throne oynadılar.

Archimonde’un Night Elf druid’i Stormrage tarafından alt edilişinden aylar geçmiştir… Furion Stormrage ve Priestess Tyrande Whisperwind undead istilası sonucu mahvolmuş eski toprakları gücüne kavuşturmak üzere Ashenvale Ormanı’na geri dönmüşlerdir. Bu arada bir not; artık Furion’ın altında kocaman bir keçi var. Yürümüyor yani.

Savaştan yorulmuş olan “Orcish-Horde” ise Thrall önderliğinde Kalimdor’un doğu kısmındaki topraklarında kendilerine yeni topraklar edinmişlerdir. Durator adındaki bu yeni yerleşim merkezlerinde orklar kendi hallerinde takılmaktadırlar.

Lordaeron’ın halkı ise büyücü Jaina Proudmoore ile çorak Kalimdor yurdunun doğu kıyılarında yerleşmeye başlamışlardır. Ve FT konusunda asıl merak edilen Arthas Lordaeron’ın yeni hükümdarı undead kuvvetlerini geriye kalan son direniş kırıntlarını da temizlemek üzere yönetmeye başlamıştır. Bir zamanların güç ve kudret simgesi Human Alliance krallığı şimdilerde ölümün simgesi olmuştur.

Tabi bütün dünya Arthas’ın altında ezilirken, karanlık bir köşede Illidian sessizce beklemekte ve plan yapmaktadır. Oyun Night Elf campaign’i ile başlıyor ve Illidan’ın Naga ırkı ile bütünleşişini seyrediyoruz. Elflerle oynarken yeni hero Maiev (Warden) ile Illidan’a karşı savaşıyoruz. Maiev’in amacı Illidan’ı işlediği suçlardan dolayı tekrar hücresine hapsetmek… Bu sırada tabii Tyrande ve Furion ile Maiev arasında çatışmalar ve anlaşmazlıklar oluşuyor.

Illidan her ne kadar demonic güçlere sahip olsa da sempatimizi kazanmış bir hero olarak elf ırkına ihanet etmiyor… Ben en iyisi konuyu daha fazla derinleştirmeden sizi oyunun zevkini çıkartmaya davet edeyim. Yanlız küçük bir
not; Orc Campaign’i artık ana konuyla ilgili değil, Orc’larla oynarken rpg havasında ilerliyor oyun ve Rexxar adındaki yarma bir hero ile bize verilen questleri yerine getiriyoruz. Ve son birşey daha; Oyunun asıl zevki Arthas’ın yolunu belirlediğimiz Undead bölümlerinde…

StarCraft için Brood War çıktığında oluşan sansasyonu hepimiz biliriz. Blizzard oyuna öyle yerinde eklentiler yapmıştı ki adeta yeni bir oyun olmuştu SC. Ve şimdi eskinin StarCraft’çıları şimdinin “WarCraft”çıları olarak Frozen Throne’un da aynı Brood War gibi mükemmel bir expansion olduğundan kesinlikle eminiz. Bir kere şunu aklınızdan çıkarmayın; WarCraft 3 çok zevkli bir single player senaryoya sahip olsa da temeli stratejiye ve multiplayera dayalı bir oyundur. Hatta Single Player görevleri oyunu oyuncuya adeta öğretmek için tasarlanmış diyebiliriz. Çünkü “Hard” zorluk seviyesinde bile oldukça kolaylar. FT ile birlikte WarCraft’a o kadar çok yenilik geldi ki stratejilerde kullanılabilecek yüzlerce farklı taktik var. Ve bilgisayar yapay zekasına karşı oynadığınız zaman strateji yaptığınızı düşünmeyin, çünkü yapay zeka iyi olsa bile sürekli aynı şekilde oynuyor ve zor olması hile yapmasından kaynaklanıyor (Insane zorluk seviyesinde iki kat daha fazla gold topluyor AI). En azından multiplayer oynayacağınız haritalara alışmak için custom game’i denemelisiniz.

Frozen Throne’un tamamen multiplayer bir oyun olduğuna sizi ikna ettikten! sonra gelelim oyunu Battle.Net’ten ne zaman oynayabileceğimize. Resmi olarak BNet FT desteğini oyunun satılmaya başlanacağı 1 Temmuz’da açmış bulunuyor. FT Retail’i bildiğiniz gibi Türkiye’ye Esen elektronik getirmekte. Bir aksilik olmazsa 4 Temmuz’da ülkemizden satın alabileceğiz Frozen Throne’u.

Şimdi strateji oyunundaki dengenin sağlanmasına yönelik eklentilere bir göz atalım. FT’de her ırk için yeni bir hero var. Bunların yanısıra Neutral hero tipi altında shoplardan kiralayabileceğimiz herolar da bulunuyor. Heroların tüm özelliklerini yazma gereği duymadım çünkü tüm olaya dalarsak sayfalar sürecek yazı. Zaten Battle.Net’e bir takılmaya başladınız mı ister istemez hero ve birim özelliklerini ezberleyeceksiniz.

Human BloodMage: Büyüye olan FlameStrike büyüsü aşmış derecede kullanışlı. Özellikle ilerleyen levellarda çok iyi hasar veriyor. Bunun dışında düşmanın manasını çalıp kendine katma vs gibi büyüleri var. Ultimate olarak Phoenix de hoş olmuş. Yüksek magic damage’e sahip bir phoenix çıkartıyor mage’imiz ve phoenix hasar aldıkça veya kendi kendine yavaş yavaş sönerek yumurtaya dönüşüyor. Belirli bir süre boyunca yumurta yok edilmezse phoenix full hp tekrar canlanıyor.

Night Elf Warden: Agility’si yüksek kadın hero. Meele dövüşür, ShadowMeld özelliği vardır. Fan of Knives ile birden fazla hedefe hasar verir. Büyülerin detaylarına girmeye fazla gerek görmüyorum çünkü oyunda karşılaştığınızda zaten hemen anlıyorsunuz ne olduğunu. Warden’in yararlı bir diğer büyüsü ise Blink. Savaşın ortasında sıkışıp kalırsanız heromuzu güvenli bir yere ışınlamak için kullanabiliyoruz bu büyüyü de.

Orc Shadow Hunter: Orcların oyun başlarında heal olamama sorununa ilaç olarak gelmiş bir hero. Healing Wave ile chainLightning tarzında iyileştirme dalgası yollayabiliyorsunuz birimlerinize. Ayrıca gene rushlarda çok işe yarayacak olan Serpent Ward büyüsü mevcut.

Undead Crypt Lord: Benim gözümde oyuna eklenen en müthiş hero. Devasa bir boyutu var. Pasif Spiked Carapace özelliği, kendine gelen hasarı geri yansıtmaya yarıyor. Bir de cesetlerden Carrion Beetle çıkarma özelliği var. Bu böcekler “summon” kategorisinde değiller fakat en fazla 5 tanesi aynı anda kontrol edilebiliyor. Locust Swarm adındaki ultimate ise Protoss Carrier’ları hatırlatan şekliyle ayrı bir karizmaya sahip.

FT’deki kiralanabilir herolar ise Pandaen BrewMaster, Naga SeaWitch, Dark Ranger, Beastmaster ve PitLord… Ayrıca;

SpellBreaker (Human): Human için hizmet veren Blood Elf ırkı mensupları karizmatik, zırhlı dehşet güçlü birimler. En yakın patch’de zayıflatılmalarını diliyoruz. Spell Steal gibi süper kullanışlı büyüleri var. Ayrıca hava birimlerini Aeiral Shackles ile bağlayıp “lockdown” hesabı savunmasız hale getirebiliyorlar.

DragonHawk Rider (Human): Yer ve hava ünitelerine vurabilen bir ünite. StarCraft’ın Corsair’lerinden hatırlayacağımız düşman towerlarını etkisiz hale getirebilen “Cloud” büyüleri var.

Mountain Giant (Night Elf): MeatShield olarak kullanabileceğiniz iyi bir ünite. Her ne kadar 1400 HP’ye sahip olsa da bana pek kullanışlı gelmedi. Ayı formundaki Druid of the claw’lara yeniliyor. Resistan Skin, Hardened Skin gibi upgradeleri var ama ben gene Bear tercih ederim. Neyse armor tiplerine göre de karar vereceğiz hangisini yapacağımıza.

Faeire Dragon (Night Elf): Biçimsiz kuş gibi bi ejderha bu. Spellcasterlara karşı üreteceğiz.

Troll Berserker (Orc): Headhunter’ların %50 daha hızlı vurdukları fakat daha fazla zarar aldıkları hali.

Troll Batrider (Orc): Orclara yeni eklenene anti-air ünitesi. Hava birimlerine 900 spash dmg vuran deli bir özelliğe sahip.

Spirit Walker (Orc): Çok ilginç bir ünite. Beyaz Tauren ırkındanlar. Etheral forma geçip sadece magic damage’den etkilenir halde kullanabilirsiniz. Revive Tauren (Ancestral Spirit) büyüsüne karşı hazırlıklı değilseniz başınız çok ağrıtacaklardır.

Skeletal Mage (Undead): Necromancer’lar tarafından summon edecileceğimiz yeni büyücü iskeletler.

Obsidian Statue (Undead): Fortified Armor’a sahip birimlere Hp ve mana sağlayıcı garip birimler. Research ile destroyer denen hava birimlerine dönüşebiliyorlar.

Oyun içinde rastlayabileceğiniz küçük detaylar gibi gözüken ama stratejik açından büyük öneme sahip olan değişiklikleri maddeler halinde yazmaya karar verdim. Dikkatlice okuyunuz;

Artık hero inventory’sine 6 potion birden dizip arda arda hepsini kullanarak full HP kazanmak diye birşey yok! Her potion’dan sonra bir sonraki potion’ı içene kadar yaklaşık 7 saniye beklemelisiniz.

Town Portal kullanırken 5 saniye kadar bir “büyü okuma” gecikmesi söz konusu. Bu 5 saniyelik zaman dilimi içerisinde hero “invulnerable” oluyor fakat diğer birimler hasar almaya açıklar.

En popüler haritalardan Lost Temple yenilenmiş durumda. Genel olarak creep yaratıkları daha güçlü ve tileset de grafik olarak donmuş topraklar temasında…

Creepler’den artık daha az gold çıkıyor.

Herolar sadece creeping yaparak (bilgisayar kontrolündeki sağı solu koruyan yaratıkları öldürerek) 6 leveldan fazla ilerleyemiyorlar. Level 6 DH Rush diye birşey kalmadı artık 🙂

Minimaplerde creepler gözüküyor artık! Belirli renklere göre creeplerin ne kadar güçlü olduklarını da anlayabiliyorsunuz. Hiç bilmedğiniz bir haritada oynarken büyük kolaylık.

Her ırk için yeni bir binamız var. Health potion, Mana potion, TP, orb of frost, orb of venom vs gibi itemların alınabildiği shop niteliğindeler binalar bunlar.

Artık upgrade ve bina yapım aşamaları listeye sokulabiliyor. Yani diyelim ki Ancient of War’unuzun önce 3 tane dryad eğitmesini, daha sonra da huntresslarınız için glaive upgrade’ini yapmasını istiyorsunuz. Hepsi yapım sırasında girebiliyor.

Amelelerinize bina yapma emri verdiğinizde binanın yapılacağı yerde saydam bir görüntüsü oluşuyor.

Artık “haritanın bi köşesine farm saklama” tipindeki rakip kıl etme oyunlar işe yaramıyor!

Oyuna “handicap” olayı eklenmiş durumda. Rakibinizin veya sizin toplam HP’lerini handicap seçeneğini değiştirerek ayarlayabilirsiniz (bir çeşit avans verme). Böylece çok iyi oyuncularla o kadar iyi olmayan oyuncular da kapışabilecek.

Hava üniteleri artık “odun” değiller. Aynı StarCraft’taki gibi geçişken hareketlere sahipler. Ne demek istediğimi 5-6 tane chimaera yaparak etrafta dolaştırdıktan sonra anlayabilirsiniz.

Battle.Net ortamında mesajlaşırken /r komutunu kullanarak en son mesaj gönderdiğinizi kişiye nickini yazmadan direkt mesaj gönderebileceğiz artık. Sandwaves’de ve pvpgnlerde var olan fakat BNET’te yokluğu hissedilen önemli bir eksiklik giderilmiş oldu, süper.

Yeni “backpack” upgradeleri ile hero dışı üniteler de eşya taşıyabilecek!

Süper bir yenilik daha, artık binalar da alt gruplara ayrılıp tab tuşu ile geçilebiliyor!

Başka bir süper yenilik daha; kısyaol tuşlarını kendiniz modifiye edebiliyorsunuz!

Night Elf sentinellerinin üstünde hangi oyuncuya ait olduğunu gösteren renk göstergesi bulunuyor.

Çok önemli bir değişiklik ise armor tiplerine gelmiş bulunuyor. Artık yeni bir hasar tipi (magic) ve armor tipi var. Bu yeni armor tipleri orjinal WarCraft III’ün son yamasıyla da oyuna eklenmişti fakat diğer armor türlerinde değişiklikler bulunmuyordu. Artık heavy armor magic tipi vuruşlardan fazla hasar alıyor. Unarmored birimler ise piercing’den yüksek hasar alıyorlar vs.

Birçok birimin grafikleri değiştirilmiş. Göze daha güzel gözüküyorlar.

Bazı birimlerin (özellike hava birimleri ve siege üniteleri) adları değişmiş durumda. Bu benim pek hoşuma gitmedi. Human Gryocopter’ı “Flying Machine” olarak değiştirmenin anlamı nedir hala düşünüyorum. Yanlız Flying Machine WarCraft II’de de bulunan bir birimdi dikkatinizi çekerim.

Artık Night Elf Ancient’ları uproot olmadan da vurabiliyorlar!

Battle.Net’te artık klan desteği var!

Frozen Throne’da yeni onlarca upgrade çeşidi var. Oynadıkça keşfedeceksiniz.

Yeni eklenti pakedinde oyuna her ırk için yeni bir müzik eklenmiş durumda. Yeni müziklerden en beğenileni Human ırkı için Glenn Stafford tarafından bestelenen müzik oldu. Müzikleri isterseniz World Editor’a girip extract özelliği ile mp3’e çevirebilirsiniz.

Bu arada oyunu hard seçeneğinde bitirdiğinizde bir seri “ilginçlik” sizi bekliyor olacak. FT, Blizzard’a sevgimizi bir kez daha kabartmış mükemmel bir ek paket. Birimlerin üzerine 5-6 kez tıkladığınız zaman oluşan komik durumlardan tutun, stratejik yeniliklere, ırklar arası dengeden müthiş büyü efektlerine, senaryodan oyunun atmosferine kadar herşeyiyle kusursuz olduğunu düşünüyoruz.

Platform: PC Yapımcı: Blizzard Entertainment Yayıncı: Blizzard Entertainment
Tür: Strateji Çıkış Tarihi: 2003 Haziran