[Resim]

Tony Hawk serisini bilmeyen yoktur sanırım. Piyasanın neredeyse tek kaykay oyunu olarak adını hayli duyurmuş, zevkli bir oyundur Tony Hawk. Oyunumuz uzun zaman önce 360 için çıktı ve şimdi Play Station 3’lere konuk oluyor. Versiyonlar arasında pek fark olmadığı için bu inceleme multi-platform bir inceleme olarak da düşünülebilir. Aranızda Tony Hawk serisinden hiç bir oyunu oynamamış olanlarınız için oyundaki tüm menüleri, oyun alanının yapısını ve kaykay kullanımını ayrıntılarıyla anlatmaya çalışacağım.

Oyunda ana menüye geldiğimizde karşımıza sırasıyla, Kariyer, İki Kişilik Mod, Özgür Kaykay Kullanım, Karakter Yaratmak, Profesyonel Beceriler ve Seçenekler geliyor. Kariyer Mod’unda Kendimize bir karakter yapıp oyunun senaryosunu oynuyoruz. Tony Hawk, Project 8 adlı proje için 8 kaykay ustası arıyor. Ekipte yer almak için, büyük bir alana yayılmış olan oyun haritasında gezinip, bulacağınız değişik görevleri yerine getirmeniz gerekiyor. Görevleri yerine getirdikçe kaykaycılar sıralamasında üstlere tırmanıyorsunuz. Aynı zamanda oyun içerisinde profesyonel kaykaycılarla da tanışma ve onların tekniklerini öğrenme şansınız da olacak. Oyun alanı çok geniş ve özgür tasarlanmış. Her şeyi yapmak zorunda değilsiniz aslında. Keyfinize göre görevlerden istediklerinizi seçebilirsiniz. Oyunda ayrıca bir çok gizli görev de sizleri bekliyor. Eğer kariyer modundan biraz mola alıp arkadaşlarınızla aynı anda kaykay kullanmak isterseniz İki Kişilik Mod da ekranı ikiye bölerek zevkli dakikalar geçirebilirsiniz. İsteseniz puan tabanlı değişik oyunlar oynayabilir veya ortalıkta amaçsızca rahat rahat kaykay kullanabilirsiniz. Oyunun ‘Özgür Kaykay Kullanımı’ kısmında da bu amaçsızca, kafanıza göre haritada dolanma olayını tek kişilik yapabilirsiniz. ‘Karakter Yaratmak’ kısmında yaratacağınız karakterin ‘Kariyer’ modundaki karakterle hiç bir alakası yok. ‘Karakter Yaratmak’ kısmında yapılan karakterler ‘Özgür Kaykay’ ve ‘İki Kişilik’ modlarında kullanılabiliyor. Ana menüdeki bir diğer seçenek olan ‘Profosyonel Beceriler’ kısmında gerçek profesyonel kaykaycıların özel becerilerini görebileceğiniz 3D videolar izleyebilirsiniz. Burada isterseniz kamera açısını istediğiniz gibi değiştirebilir ve yapılan hareketleri ağır çekimde veya ileri/geri oynatarak izleyebilirsiniz. Burada daha çok teknik görmek isterseniz, oyun haritasında kaykayınızın tahtasını değiştirebilmeniz için koyulmuş olan mağazaya gidip oyunda kazandığınız puanlarla istediğiniz hareketleri almalısınız. Son olarak da ‘Seçenekler’ kısmında oyunun ses, görüntü ve kontrol ayarlarını yapabilir. Açtığınız videoları izleyebilir ve eğer isterseniz -ve tabii bulabilirseniz- oyundaki bazı gizli şeyleri açmak için hileler girebilirsiniz.

Kare, üçgen, çember, çember, kare, kare, üçgen, çemb hebelebelübülibi….

Gelelim oyunu nasıl oynadığımıza. Oyunda karakterimizi sol analog ile yönetiyoruz ve sağ analog ile kamerayı döndürebiliyoruz. Oyunda training bölümünü oynamanızı ısrarla tavsiye ediyorum. Gerçekten genel oyun kontrollerini öğrenmeniz için çok yararlı. Kontrollerin mantığını biraz açıklamaya çalışayım. Oyundaki en önemli hareket kesinlikle ‘Ollie’ dediğimiz kaykayınızla birlikte zıplamak olayı. Ollie ismi 70’lerde bu hareketi başlatan arkadaşın adından geliyor. Ollie bir çok özel hareketin temelini oluşturuyor. Gerçek hayatta kaykay kullanan arkadaşlar demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır. Ben de kaykay kullanmayı seven birisi olarak Ollie’yi öğrenebilmek için az düşüp kalkmadım. Fakat tabii oyunda bu hareketi sadece X tuşuna basarak yapabiliyoruz. Ollie yaptıktan sonra havada yapabileceğiniz bir çok hareket var. X tuşuna bastıktan hemen sonra kare tuşuna basarak ‘Flip’ yani kaykayı ayağınızın altında ‘Döndürme Hareketleri’ni yapabiliyoruz. Bunu yaparken ittiğiniz yön de hareketin şeklini ve adını değiştiriyor. X tuşundan sonra eğer çember tuşuna basarsanız ‘Grab’ yani ‘Kapma Hareketleri’ni yapıyoruz. Bu hareketlerde aynı döndürme hareketleri gibi hangi yöne iterseniz değişik bir şekil alıyorlar. Ollie’den sonra yapabileceğiniz bu kolay hareketleri bir rampadan uçtuktan sonra yaptığınızda havada uzun süre kaldığınız için kombolar haline getirebiliyorsunuz. Değişik versiyonları deneyerek bir çok değişik figür çıkarabilirsiniz.

Ollie’yi yaptığınız yere göre de bazı özel hareketler var. Şöyle ki eğer Ollie’yi bir tırabzanın yakınında yaparsanız hemen havadayken üçgen tuşuna basarak ‘Grind’ yani sürtme hareketini yapabiliyorsunuz. Daha iyi açıklamak gerekirse kaykayınızın tahtasını trabzanın üzerinde sürterek kayıyorsunuz. İşte bu noktada oyunun denge mekanizması ile karşılaşıyoruz. Grind yaparken karakterinizin üzerinde soldan sağa doğu çizilmiş bir yay çıkıyor ve yayın ortasında küçük bir ok görüyorsunuz. Bu ok karakterin dengesi kayboldukça sola veya sağa doğru kayıyor. Siz de Grind yaparken bir yandan da sol analogu sola sağa iterek oku ortada tutmaya çalışıyorsunuz. İlk başlarda bir iki saniyeden sonrası gerçekten zor oluyor geçekten. Fakat alıştıkça uzun süre dengede kalmayı başarıyorsunuz. Grind yapmak için her şeyi kullanabilirsiniz. Bir banktan kaldırım köşelerine, gerilmiş kablolardan uzun tahta parçalarına kadar. Grind yaparken istediğiniz zaman X tuşuna basarak zıplıyor ve Grind’den çıkmış oluyorsunuz. Eğer X’e basmassanız kaydığınız şey bittiğinde otomatik olarak yere yuvarlanıyorsunuz. Ayrıca Grind yaparken diğer tuşları kullanarak değişik combolar çıkarabilirsiniz. Bir diğer grind şekli ise bir rampanın tepesine gelince yapabileceğimiz asılı kalma hareketi. Bunu da şöyle açıklayayım. Normal kayarken bir rampanın tam tepesine vardığınızda üçgen tuşuna basarak bir elinizle rampaya tutunabilir ve bacaklarınızı ve kaykayı havada dengede tutabilirsiniz. Bu pozisyonda da aynı trabzanlarda kayarken olduğu gibi denge yayınız çıkıyor ve mümkün olduğunca oku ortada tutmanız gerekiyor. Yine dengeyken kare ve yuvarlak tuşlarıyla bir çok hareket yapabilirsiniz. Eğer uzun süre ve güzel combolu bir şekilde yaparsanız, oyunda en çok puanı alabileceğiniz hareketlerden birisidir bu.

Oyundaki bir diğer önemli hareket ise ‘Manual’ yani ellerinizle dengede durarak gittiğiniz kullanım. Bunu da şöyle açıklayayım, kaykayın önünü veya arkasını kaldırarak dengede durmaya çalışıp gittiğinizi düşünün, işte buna Manual deniyor. Manual yapma için düz kayarken bir anda sol analogu yukarı aşağı itiyoruz. Bunu yaptığımız anda karakterimiz Manual’e geçiyor. Manual modunda aynı Grind gibi karakterin yanında bir yay çıkıyor, tek farkı yayın yukarı aşağı şeklinde olması. Manual kullanırken kare, üçgen ve çember tuşlarıyla bir çok kombinasyon deneyerek inanılmaz hareketler yapabilirsiniz.

Oyundaki önemli bir yenilik ise ekranın üstünde görebileceğiniz ‘Special’ barı. Oyunda başarılı hareketler yaptıkça bu bar doluyor. Bu bar dolu olduğu zamanlarda her hangi bir yerde zıpladığınız anda L3 ve R3 tuşlarına basarak ‘Nail the Trick’ moduna geçebiliyorsunuz. ‘Nail the Trick’ modunda bir anda kamera ağır çekimde karakterinizin aykalarına ve kaykaya odaklanıyor. Havada kaldığınız sürece sol analog tuşu ile sol ayağınızı ve sağ analog ile sağ ayağınızı yönetiyorsunuz. Analogları değişik yönlere itili tutarak ayağınızla kaykayı havada değişik yönlere döndürüyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey kaykayın bir turunu tamamlamadan başka bir yöne itmemelisiniz. Yani mesela sol analogu sola itiyorsunuz ve kaykay dönmeye başlıyor, 360 derece dönüp eski halini aldığı an geç kalmadan başka bir yöne iterek başka yöne döndürebiliyorsunuz. Biraz çalışmayla harika combolar çıkarabilirsiniz.

Oyunda bir duvara doğru Ollie yaparsanız tekrar X’e basarak duvardan sekebilir veya üçgen tuşu ile duvarda kayabilirsiniz. Son olarak çok önemli başka bir husus ise bazen kaykaydan inip yürümeyi özlerseniz R1 ve L1 tuşlarına aynı anda basarak kaykayı elinize alarak ayaklarınızı yere basabilirsiniz.

[Resim]

Rahatça kayabilmek için geniş bir alan

Oyunda sol üst köşede göreceğiniz pusulada sarı ve mor üçgenler göreceksiniz. Sarı üçgenler görevlerin yönünü gösteriyor ve morlar önemli kişileri belirtiyor. Start tuşuna basarak gelebileceğiniz menüde haritaya ulaşabilirsiniz. Oyun alanı yaklaşık 10 parçadan oluşuyor fakat bunu büyük tek bir alan olarak düşünün, çünkü oyunda bölgeler arasını belirleryen çizgiler veya bölgeden bölgeye geçerken yüklemeler yok. Bu açıdan oyun harika yapılmış. Oyun hiç durmuyor. Oyuna başlarken farkedebileceğiniz gibi bir zorluk seçimi yok. Bu da gerçekten çok güzel ayarlanmış. Oyunda her görevin başında bunu bunu yaparsanız amatör puan alırsınız, bunu da yaparsanız pro puan alırsınız, yok artık bunu da yaparsanız hastalık derecesinde puan alırsınız, şeklinde bir açıklama çıkıyor. Yani zorluk seviyesi yok ama görevlerin içine gömülmüş bir zorluk sistemi var. Daha çok puan almak için daha eksta şeyler yapmanız gerekiyor. Bazı görevleri bitirdikten sonra telefounuza gelen mesajlarla bazı yeni haberleri öğrenebilir ve daha önemli görevlerin yerlerini öğrenebilirsiniz. Oyun ilerledikçe bazı profesyonel kaykaycılarla tanışacak onlarla çalışacaksınız. Bu karakterler Hawk gibi çok başarılı kaykaycılar. Onlarla yaşayacağınız mücadeleler hem en eğitici hem de en zevkli olanlar. Her profesyonel kaykaycıyı açtığınızda yeni hareketler ve yeni videolar edineceksiniz. Tüm vidoları ve hareketleri isimleriyle start menüsünde bulabilirsiniz.

Artık son sözler

Oyun gerek Xbox’da olsun gerek PlayStation’da olsun bazen framerate sorunları yaşıyor ama her iki konsolda da bu çok fazla değil. Yani oyun durup durup kalkmıyor. Ara sıra olan ufak tefek teklemeler pek oyunun havasını bozmuyor. Xbox versiyonu ile PS versiyonu arasında iki büyük fark var. Birincisi PS versiyonunda SixaxiS’in tilt özelliğini kullanarak kontrolleri değiştirebiliyoruz. Şöyle ki ister sadece kaykayın kullanımını, ister sadece dengede kalma anlarını, isterseniz kaykay becerilerini veya isterseniz tüm bunları tilte verebiliyorsunuz. Tilt kullanımı değişik ve zevkli. Fakat bu oyun için analog karşısında ne kadar kullanışlı olduğu tartışılır. Diğer büyük fark ise 360 versiyonu online oynama özelliğine sahipken PS3 de bu yok. Gerçi online oyuncusu çok olan bir oyun olmasa da bence büyük bir eksik PS3 için koymamış olmaları. Bu farklar dışında tamamıyle aynı oyun her iki konsolda da.

Tony Hawk Projet 8, gerek harika müzikleriyle gerekse detaylı grafikleriyle kaykay meraklılarının mutlaka alması gereken bir oyun. Kaykaya karşı pek bir ilginiz olmasa da hareketli, bol combo üzerine dayalı, kontrol ve denge üzerine kurulu bir oyun denemek isterseniz Tony Hawk yüzünüzü kara çıkartacak bir oyun değil. Biraz alıştıktan sonra ‘Şu Ollie’den sonra bir kaç combo daha yapayım dur bi’ diyerek saatlerinizi geçirebileceğiniz çok eğlenceli bir oyun.