Şehir simulasyon oyunları Simcity ile başlayan uzun soluklu bir hikaye oyun dünyası için. Ancak bu türün gelişimi açısından 2006 yılı çok önemlidir. Özellikle Roma eksenli oyunlar için ayrı bir önemi var 2006 yılının. Civcity:Rome, Glory of the Roman Empire ve Ceasar serisinin en başarılı oyunu Ceasar 4 oyunları ile Roma halkına dağ bayır demeden hizmet ettik, su isteyene şarap , un isteyene ekmek verdik. Bu saydığım oyunlarla artık sadece şehir kurmuyor, antik Roma İmparatorluğunu tarihsel olarak canlandırıp, Roma’nın bir günde kurulmadığının şahitliğini yapıyorduk. Tüm bunları yaşayan bir oyuncu olarak Imperium Romanum’u gördüğümde içimdeki Sezar olma isteği tekrar alevlendi ve büyük bir hevesle başladım oyuna ancak farkettim ki Glory of the Roman Empire ile aynı geliştiricinin elinden çıkmış oyun ilkinin adeta kopyası , geliştirme sadece Latince isimle sınırlı kalmış. Oyun detaylarına girmeden önce, oyunun vasatı aşamadığını belirteyim. Grafikler kimi zaman göze hoş gelsede, artık zamanın dışında kalmış basit dizaynlar, Roma devri kokusunu oyun boyunca verememesi, inanılmaz derece sınırlı ordu sahibi olabilmemiz hele bu orduları hareket ettirmenin tam bir eziyete dönüşmesi oyunun eksileri. Imperium’dan yeni birşeyler bekliyorsanız, hani daha önce tatmadığınız bir Roma oyunu lezzeti; hayal kırıklığı sizi bekliyor.
Imperium’da geniş olarak bir campaign oyunu bulunmuyor. Yerine üç farklı oyun tipi var. İlk olarak “History” seçeneğinde Roma tarihinden sayfalar görüyoruz. Belirli bir tarihten başlayarak bu zamanda ilerlemek yoluyla farklı bölge ve zamanlara ait oyunları açıyor. Rome in 509 BC, Rome in 146 BC, and Pompeii in 70 BC yıllarından birini seçerek başlıyoruz. Bu tarihsel oyun seçeneği Roma’nın doğuş yıllarını en tanınmış şehirleriyle oynamamızı sağlıyor. Tarihsel süreç içerisinde ilerledikçe farklı görevler veriliyor ve bizlerde bunları tamamlayıp oyunu bitiriyoruz. Bu konuda pek esneklik tanınmamış maalesef. Diğer oyun seçeneğimiz “Scenerio” da ise Caesarea, Pompeii , Genoa , Odessos, Verona, Venice gibi önemli Roma İmparatorluğu şehirlerini yönetiyoruz. Şehirler karışık olarak kolay, orta, zor gibi oyun seviyeleri ile düzenlenmiş ve bütün bu Roma şehirleri arasındaki ticaret ilişkisi ise tarihle aynı paralelde yapılmış. Örneğin Sparta şehri Thessalonica’ya şarap satıyor, Odessos ise Genoa’dan mermer alıyor, tarihtede bu ticari ilişki olduğu düşünülerek uyarlanan bir oyun düzeni kurulmuş. Yine tarihe uygun olarak şehirlerin coğrafi yapıları birebir aynı olarak tasarlanmış.(Bunu bilecek kadar ne tarih nede jeoloji bilgim var, ben yapımcının yalancısıyım yinede inanmayan arkadaşlar araştırabilir). Son olarak, bence esas olarak alınması gereken oyun seçeneği “Rome” dan hayal kırıklığı ile bahsetmek istiyorum. Oyun açılır açılmaz birşey yapmanıza gerek kalmadan görevlerin çoğu tamam lanmış oluyor. Bir kaç tık ile geri kalan görevler en fazla 10 dk içinde, en sona kalan Colosseum yapma görevini ise toplamda 15dk içinde yapıyoruz ve oyunumuzu tamamlıyoruz. Üzülerek söylüyorum daha fazlası yok.
Imperium’un üretim kaynakları ise türün diğer oyunlarıyla aynı. Taş, odun, şarap, un, et, mermer, altın ve demir ham maddelerimiz ile hem ticaret yapıyor hemde Roma halkının hizmetine koşuyoruz. Bu türe yabancı olanlar için biraz bahsetmek gerekirse, amacımızın sadece şehir kurmak değil aynı zamanda halka iş bulmak, gerektiğinde para vererek ekonomlerini düzeltmek olduğu söylemek istiyorum. Halkın ihtiyacı demişken oyunun bir diğer özelliği ise Roma zamanında yaşanan sınıf farkınıda yansıtması. Temel olarak dört sınıfa ayrılmış olan halkın istekleride sınıfına göre değişiyor. Köle sınıfının isteği yok, sadece çalışıyorlar ve slave shelter’larda konaklıyorlar. Alt tabaka genel olarak Casa ve Magalia evlerinde, şehrin dışında çoğu imkandan uzak yaşıyorlar ve genelde domuz-tahıl çiftliklerinde çalışıyorlar. İstekleri ekmekle sınırlı. Orta sınıf ise kısmen daha problemli oluyor oyuncuya. Domuse evlerinde şehrin içerisinde yaşıyorlar ve fırın, kasap gibi yerlerde çalışan bu sınıfın ekmek, et gibi istekleri oluyor. Aynı zamanda dua etmek için tapınak taleplerini karşılamadığınızda hemen bir isyan hareketi oluşuyor.