İnternet üzerinden oyun oynamak için Hamachi birebir bir programdır. Arada sorunları olur. Onlara “incelikle” yaklaşmak gerekiri. Nazik bir bayan gibidir Hamachi, nazlanabilir. Suyuna gidin, çözersiniz. Ben de burada Hamachi’nin nasıl suyuna gidileceğini anlatacağım.

Hamachi Nedir?

Hamachi internet üzerinden sanal ağ yaratmaya olanak sağlayan bir bilgisayar yazılımıdır.

Premium ve Basit versiyonu mevcuttur. Korsan oyunların LAN üzerinden oynanmasına olanak sağladığından bazı oyun firmalarının tepkisini çeken program ile 16 kişilik büyük bir oyun veya iş ağı kurulup transferler yapılabilir. Web üzerinde arama yaparak çeşitli oyunların binlerce ağını bulabilirsiniz. Hamachi hakkında en geniş türkçe bilgiler hamachiturk.com adresinde bulabilirsiniz. Resmi sitesi; www.hamachi.cc dir. Aşağıdaki link’den indirebilirsiniz.

https://secure.logmein.com/products/hamachi/list.asp

Şimdi de Hamachi’nin resmini koyalım.

1 : Hamachi’nin size verdiği IP’dir. Oyunlarda bunu kullanacaksınız. (Direct TCP/IP Connection)

2 : Lakabınız. “Tercihler” kısmından değiştirebilirsiniz.

3 : Bağlı olduğunuz ağlar.

4 : Bağlı olduğunuz ağa bağlı kişiler. (Sizden başka)

5 : Hamachi’yi açıp kapatır. (Programı açıp kapatmaz, sizi Çevrimiçi’nden Çevrimdışı’na veya tam tersi değiştirir.)

6 : Bu butona tıkladığınızda 3 seçenek çıkar. “Ağ Menüsü” , “Başka ağa katıl” , “Yeni Ağ oluştur.”

Ağ Menüsü : Şu an Hamachi’de gördüğünüz ağlardır.

Yeni Ağ Oluştur: Sizin yeni Hamachi ağı oluşturmanızı sağlar. Çıkan pencerede “Ağ adı” ve “Ağ Parolası” girerek kendi ağınızı oluşturabilirsiniz.

Örnek : Ad : lvl_aoc_1.0c Pass : 123*

*Parolanızı 123 yapmanızı tavsiye ederim. Sonra ağın şifresi unutuluyor.

Başka Ağa Katıl: Başka bir ağın şifresini ve adını girerek o ağa üye olabilirsiniz. Ancak her ağ 16 kişi kaldırmaktadır. Bu ağda 16 kişi varsa “Ağ Dolu” mesajını alırsınız.

7 : Bu butona tıklayınca çıkan seçenekler arasında, üstten 2. seçeneği (Tercihler) daha çok kullanacaksınız. Yazının ilerleyen kısımlarında anlatacağım.

Hamachi’yi anahatlarıyla tanıttık. Şimdi “Tercihler” kısmını anlatacağım.

Tercihler

1 : Bu bölümde ben sadece “Lakabı değiştir” düğmesini kullanıyorum. Buradan önceki resimde gösterdiğim lakabı değiştirebilirsiniz.

2 : “Pencere” bölümünde, bazı şeylere tik koymanız gerekli. (Sağlıklı olarak oyun oynamak için.) İlk önce “Show “Advanced …” peer menu item” yazısına tik koyunuz. “Onaylamalar”‘a ellemeyeniz, o olduğu gibi kalsın. (2 yazı da tikli) “Varsayılan Kişi Etiketi” size kalmış. Ben “Kişisel”‘de karar kıldım. “Çift Tıklama Görevi” gene size kalmış. Ben “Anlık Mesajlaşma” seçeneğini işaretledim. Genellikle birisinin adına çift tıklayınca sohbet penceresi görmek istiyor insan.

3 : “Sistem” sekmesinde mutlaka tik atmanız gereken yer, “Do not use Universal Plug And Play”‘dir. Buradaki “Set Master Password” Hamachi’ye şifre koyar. Açılırken sizden şifre ister. Bu sekmedeki, “Çalışıyor” bölümünü heralde siz de anlarsınız. Ben burda “Otomatik Güncelle”‘ye tik koydum. Ancak siz bilirsiniz.

4 : Bu “Güvenlik” sekmesini pek kullanmıyorum. Yazılarda tik yok. Pek anlamadım gerçi ne işe yaradıklarını.

5 : Bu sekmede, Hamachi üzerinden yapacağınız sohbetler ile ilgili ayarlar yer alır. “Genel” bölümündeki yazılar bende tikli. Zaten oradaki “Açık” yazısı, sohbete onay verip vermediğinizi gösterir. (Tikli kalsın, kim sohbet etmek istemez ki? ) En sondaki “Miscellaneaous” bölümündeki yazılardan biri “Keep Chat Logs” mesajlarınızı bilgisayarınızda saklar*. Diğer opsiyon ise karşınızdaki size yazı yazarken gelen “xxx is typing” mesajını kaldırmaya yarar.

*Benim klasör : C:\Documents and Settings\CAN_ARGON\Application Data\Hamachi\Chat Logs

6 : Burada pek anlamadığım bölümler var. () Sanırım üstteki belli bir zaman geçtikten sonra (Pasif olarak geçirdiğiniz) sizi “Meşgul” gibi gösteriyor. Denemedim, deneyenler söylerse ekleyebilirim.

Eveet, ayarlarımızı yaptık. Şimdi oyun oynacağ… Daha yapmamız gereken ayar var. Sabredin bitecek.

C Class Problemi Alanlar İçin (Aliasing)

Bazı oyunlarda (misal Counter-Strike) Hamachi IP’lerinizin farklılıkları yüzünden “C Class” hatası verir. Oyunu kuracak kişinin IP’si ve giren kişinin IP’sinin uyuşmamazlığını çözmek için, Hamachi’de “Aliasing” diye bir olay var. Bunun nasıl yapılacağını anlatacağım.

  • Aliaslayacağınız kişinin üzerine sağ tıklayınız.
  • “Advanced…” sekmesine tıklayınız.
  • Yukarıdaki kırmızı dikdörtgen ile gösterdiğim yerler değiştirilecek. “Tunnelling Domain”‘i Hamachi olarak değiştiriniz. Şimdi geldik en önemli kısma. “Peer VPN Alias”

    Çağlar’ın IP’si, 5.26.199.95 . Benimkiyse 5.52.38.189 IP’lerimizin ilk 2 kısmındaki farklılıktan dolayı, C Class hatası alırız. Oyunu ben kuracağımdan ben Alias’larım. Şimdi Peer VPN Alias’a 5.52.38.95 yazıyorum. Böylece oyun onun IP’sini 5.52.38.95 gibi görecek C Class hatası almayacağız. Bu kadar basit!

  • Hamachi’nin Sağlıklı Çalışması için Gereken Son Rötuşlar : Hizmetler

    Başlat menüsünü açınız. Oradan “Çalıştır”‘a girip, services.msc yazınız. Karşımıza alttaki gibi bir pencere çıkacak.

    Buradan aşağıdaki servisleri buluyoruz.

  • Evrensel Tak ve Çalıştır Aygıt Ana Makinesi
  • SSDP Bulma Hizmeti
  • Bunlara sağ tıklıyor, “Özellikler” diyoruz. Çıkan pencerede, “Başlangıç Türü” sekmesini değiştirip “Devre Dışı” yapıyoruz. “Uygula” diyor, çıkıyoruz.

    Bu işlemi iki hizmet için de yapmayı unutmayınız.

    Hamachi’nin Sağlıklı Çalışması için Gereken Son Rötuşlar : Hiyerarşi

    Bu “Hiyerarşi” Hamachi’ye öncelik sağlıyor ve daha rahat çalışmasına imkan veriyor. Bunu halletmek için “Ağ Bağlantıları”‘na giriniz. Soldaki şıklardan “Ağ Bağlantılarını Görüntüle” deyip, yukardaki sekmelerden “Gelişmiş”‘e geliniz. Buradan da “Gelişmiş Ayarlar”‘a geliniz.

    Bu bağlantılar arasındaki Hiyerarşi aşağıdaki gibi olmalıdır. (Sağdaki yeşil oklarla Hamachi’yi yukarı çıkarabilirsiniz.)

    Ayarlar ile işimiz bitti. Artık oyun oynamaya geldi sıra.

    Hamachi ile Oyun oynamak

    Hamachi sanal bir ağ yarattığından, oyunları LAN üzerinden oynayacaksınız. Ya da Hamachi’nin verdiği IP’leri kullanarak direkt bağlanabilirsiniz. Örneğin; Age Of Empires II : The Conquerors’da “Local Area Network” seçeneğinden veya “Direct TCP/IP”‘den Host’un IP’sini girerek oyuna bağlanabilirsiniz. (Misal, 5.52.38.189)