Yıl 1996, 3 Skulls of the Toltecs. Lucas stilinde ve belkide aynı arayüzü kullanan (SCUMM) bir çizgi film adventure oyunu karşımıza çıkmıştı. Bence SCUMM tarzındaki en başarısız adventure oyunuydu. Kahramanımız Fenimore Fillmore ile ilk olarak 3 Skulls of the Toltecs’de tanışmıştık. Kahramanımız, kellik için ilaç satan bir satıcının ardında bıraktığı bir hazinenin peşinde üç altın kafatasını aramakta olan bir kovboydu. Uzun bir süre sonra Revistronics oyunun devamı niteliğinde olan The Westener adındaki 3D adventure oyununu çıkarttı. Şimdi de Adventure Company bu oyunun, Wanted: A Wild Western Adventure adıyla dağıtımcılığını üstlendi. E bu durumda banada oynayıp size anlatmak kaldı.

Wanted, 3D olduğu için tabiki SCUMM’dan eser yok. Wanted bir “third person 3D point & click adventure” oyunu. Lakin, artı şeklinde parlayan fare imleci ve oyun ortamı şiddetle Lucas oyunlarını anımsatıyor. Lucas oyunlarını hatırlatan bir ortam demek rengarenk, yamuk yumuk çizilmiş, gerçekçilikten uzak ve eğlenceli bir ortam demek (Bkz. Day of the Tentacle ve Sam & Max). Wanted’da bütün karakterler ilk bakışta Toy Story’yi andıracak şekilde 3D olarak gayet başarılı canlandırılmış ancak diğer nesneler için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Grafikler oldukça karışık ve uzak bir perspektiften bakıldığında her şey birbirine giriyor.

Gelelim oyunumuzun konusuna. Wanted “İyi, Kötü ve Çirkin”in sonundaki trio bölümüne benzer bir video ile başlıyor ve Fillmore’un matrix vari hareketleri ile bitiyor. Özellikle kovboylarımızın kaş göz hareketlerine dikkat derim. Öncesinde, kahramanımız vahşi batıda at sürerken hikayemizin geçtiği kasabaya gelir. Gelir gelmezde John Starek adında bir çiftlik sahibinin bölgede çok güçlendiğini ve hatta küçük bir kötü adam ordusuna sahip olduğunu öğrenir. Starek, bölgedeki çiftçileri istememektedir ve arazilerini kendisine satmaları için zor kullanmaktadırlar. Red Kit rolünü üstelenen kahramanımız tabi ki zayıfların yanında yer alıp Starek’e savaş açar. Ancak bu hiç de kolay olmayacaktır, çünkü kasabanın şerifi dahil bir çok ileri geleni Starek’in yanındadır. Bir kişi haricinde, O da Starek’in yeğeni, oyunumuzun güzel öğretmen kızı Rhiannon. İşte amacımız: Kasabayı kurtar, kızı al ve güneş batarken karizmatik bir şekilde atının üstünde kasabayı terk et…

Oynanabilirliğe ve arayüze baktığımızda, arayüz çok başarılı. Ekranın üstünde envanter sistemimiz yer almakta. Oyun 3D olmasına rağmen klavye kullanımına ihtiyaç duymuyor. İmlecimizi sadece üç amaç için kullanabiliyoruz. Nesneleri incelemek, kullanmak ve diğer karakterlerle konuşmak. Farenin sağ tuşuna basarak imlecimizi ne amaçla kullanacağımızı belirliyoruz. Arayüz basit ve kullanışlı ama oynanabilirlik için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Örneğin bir masaya yakından bakmak istediğimizde her seferinde farklı açılardan bakılabiliyor ve bunların bir kısmında saçma sapan bir açıdan baktığımız için görmemiz gereken bir nesne gözümüzden kaçabiliyor. O yüzden aynı yere bir çok kez bakmamız gerekebiliyor.

Sırada bulmacalar var. Bulmacaların hemen hemen hepsi mantıklı, zevkli ve konuyla güzel ilişkilendirilmiş bulmacalar. En büyük eksileri ise fazla kolay olmaları. Kolay olmaları ise çok fazla ipuçları içermelerinden kaynaklanıyor. Oyun boyunca diğer karakterler bize bulmacalar için gereğinden fazla ipucu veriyor. Bununla beraber envanterimiz bir sürü araç gereçle doluyor. Bu yüzden bazen neyi nerede kullanacağımızı şaşırabiliyoruz ama belirttiğim gibi bulmacalar mantıklı olduğu için her cismi sırayla kullanıp denememiz gerekmiyor (Bkz. Monkey Island II, envanterimizdeki bir maymunla, su kanalını açmak). Oyun boyunca paraya çok sık ihtiyacımız oluyor. Genelde hırsızlık yaparak para elde ediyoruz ve hırsızlık yaparken Fillmore’un hareketlerini dikkatle seyretmenizi öneririm. Para konusu oyuna biraz farklılık getiriyor. Wanted’ın sadece bir hikaye akışı var ama oyunda kullanmamız bazı nesneleri doğrudan para ile satın alarak ya da oyun dünyasında biraz araştırma yaparmak bulabiliyoruz. Paranızı nasıl değerlendireceğiniz size kalmış.

Oyunu zorlaştıran en büyük etken, bu tarzdaki bir adventure oyununda kesinlikle olmaması gereken aksiyon bölümleri. Genellikle silahımızı kullandığımız bu bölümler güçlü refleks, hız istiyor ve gereksiz bir zorlukta.

Monkey Island’çılara sevindirici bir haber ise beni her zaman gülmekten kırıp geçiren kafiyeli laf sokuşturma düellolarının benzerinin Wanted’ta da olması. Monkey Island kalitesini beklemeyin tabiki.

Genel anlamda Wanted, çok zevkli ve eğlenceli bir oyun. Oyun boyunca bizi çok güzel çizilmiş 30 farklı karakter bekliyor. Seslendirmeler ve diyaloglar dört dörtlük. Ufak oynanabilirlik sorunlarını ve aksiyon bölümlerini saymazsak 40 dakikalık zevkle izleyeceğiniz video görüntüleri ile son zamanlardaki oynanası adventure oyunlarından biri diyebilirim.