Medieval II: Total War KingdomsGeçtiğimiz yıl yine bu dönemlerde piyasaya çıkan Medieval 2: Total War oyunculara kendi imparatorluklarını yönetme ve tarihi değiştirme şansı veriyordu. Yakın zamanda çıkan genişleme paketiyle ise savaş ve strateji deneyimini hiç olmadığı kadar gerçek bir hale getiriyor. Sega ve Creative Assembly tarafından hazırlanan Medieval 2 oyunculara tüm dünyayı fethetmeyi vaat ediyor. Bakalım bunu ne kadar gerçekleştirebiliyor.

Oyun, Medieval 2: Total War Kingdoms adını taşıyor. Bu oyunu çalıştırmak için öncellikle Medieval 2′ye sahip olmak gerekiyor. Daha sonra ise, Kingdoms onun üzerine kuruluyor.
Kingdoms bir genişleme paketi olmasına rağmen, tek başına bir oyun olacak kadar büyük yeniliklere sahip. İlk göze çarpan yenilik ise, oyun 1400′lerden sonra da devam edebildiği için, dünya haritası üzerine Amerika’nın eklenmiş olması. İlk kez bir Total War oyununda, Amerika kıtası ve oradaki ırklar da oynanır hale geldi. Dört tane yeni senaryo, 23 oynanılabilir devlet ve 150�ye yakın yeni birim de, Kingdoms’ın eklentilerinden bir kaçı. Bunlar dışında, yeni müzikler, sesler ve kurallar gibi olmazsa olmaz değişiklikler de yapılmış…

Kingdoms’ın geçtiği zaman ise dünya tarihinin en karışık olduğu dönemlerden birisi. Doğuda güçlenen Müslüman devletler, Batı’da sözleri geçmeye başlayan Pagan’lar tüm bunlar yaşanırken, devletlerin girdiği iç savaşlar ve çıkar kavgaları. Aynı zamanda dünya tarihini değiştiren, Kudüs’ü ele geçirmek için yapılan Haçlı Seferleri. Tüm bu kargaşa içerisinde hangi devleti seçerseniz seçin, işiniz zor olacak. Çünkü etrafta yaşayan bir dünya var. Aynı gerçek hayattaki gibi, ticaret anlaşmaları, isyanlar, suikastlar, evlilikler ve en önemlisi ufacık sorunlardan çıkan savaşlar.

Talih cesurları sever

Kingdoms bize seçebileceğimiz dört tane ana hikâye sunuyor. Bunlar tarihi gerçekler temel alınarak yaratılmış senaryolar. Olaylar tarihin normal akışıyla başlıyor. Ancak kontrol bize geçtikten sonra, dünya tarihini tekrar yazmak şansına sahip oluyoruz. Britanya, Haçlı Seferleri, Töton Şövalyeleri ve Amerika senaryolarından birini seçtikten sonra, oyun bizi dünyanın o anki durumu hakkında bir video gösterip bilgilendiriyor. Tarih bilgimizi genişlettikten sonra, liderlik yeteneklerinin sivrilme zamanı da geliyor. Karışımızda, dört mevsimi yaşayan ve her an yaşayan bir dünya haritası var.

Öncellikle oyuna seçtiğimiz ırka ait, bölgelerde başlıyoruz. Dünya haritası üzerinde, sadece belli başlı yerleri görebiliyoruz. Yeni yerler keşfettikçe ve diğer devletlerle ilişki kurdukça, haritanın görüş mesafesi de artıyor. Tabii ki yeni devletlerle tanışmanın iyi olduğu kadar kötü yanları da var. Onlarla ticaret anlaşmaları yapmak, politik evlilikler ve kültürel faaliyetler sayesinde, devletin gücü artıyor. Ancak, bilgisayarın yapay zekâsı tarafından yönetilen, diğer devletlerle çeşitli anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Örneğin sizden çok ağır koşullara sahip anlaşmaları, imzalamanızı isteyen, barış karşılığında sizden toprak isteyen despot krallar var. Diplomasi yoluyla parlak çözümler üretilmezse, devletinizin ömrü pek uzun sürmeyebiliyor. Bu tarz detaylarla, yapay zekânın gerçekçiliği dikkat geçiyor. Ayrıca savaş alanında yapay zekâ adını hak ettiğini bol bol gösteriyor.

Kontrolümüz altındaki, şehirlerin imar yapılarını, ödeyeceği vergi miktarını ve sosyal faaliyetleri biz belirliyoruz. Eğer şehirlere, vali ve din görevlisi göndermezsek ya da oradaki topluluğun sahip olduğu dine dair tapınaklar yaptırmazsak, şehirlerde isyan çıkıyor. Bu isyanlar hızlı şekilde bastırılmazsa, diğer şehirlere de sıçrıyor. Ekonomik olarak her şehri, dört dörtlük yapmanın imkânı yok. Bu yüzden, stratejik ve ileri görüşlü bir bakış açısıyla, şehirlerin konumuna göre imar yapısı düzenlenmeli. Bazı şehirler, sadece ticaret ağırlıklı olurken, bazıları asker bazılarını ise sosyal ağırlıklı yapmak en iyi çözüm. Ayrıca tarihi gerçeklere göre şehirlerdeki askerler ve birimler de değişiklik gösteriyor. Örneğin filler sadece Hindistan ve Afrika gibi yerlerde bulunuyor.

Yeniliklerle dolu bir oyun

Dünyayı ele geçirmek için, teknoloji, askeri güç ve ekonomi dengelerini güçlü tutmak lazım. Bunlar çoğu zaman bir birini izleyen etmenler oluyorlar. Birisi zayıflayınca, diğerleri de etkileniyor. Oyuncular ordularıyla birine saldırdığı zaman, Kingdoms’ın en büyük yeniliğini görecekler. Hiçbir stratejide olmadığı kadar devasa ordular savaş alanında kontrol edilebiliyor. Binlerce kişi emriniz altında savaşıyor. Ordularınızın konumu çok önemli, birlikleri harita üzerinde stratejik noktalara yerleştirmek gerekiyor. Mesela, okçular tepelerden daha etkili. Karşınızdaki yapay zekâ ise, zayıf nokta bulduğu an tüm gücüyle saldırıya geçiyor. Aynı zamanda oyundaki askerler, gerçek insanlarla aynı tepkileri veriyor. Kendilerinden daha güçlü bir ordu gördükleri zaman, umutsuzluğa düşüp kaçıyorlar. Ordular sadece silahlarla değil, korkutarak da yenilebiliyor. Karşısında ‘fil’ gören askerler savaşmaktan vazgeçiyorlar. Bir başka yenilik de, savaş alanına gelen destek kuvvetlerin de bundan böyle oyuncular tarafından kontrol edilebiliyor olması. Böylece devasa bir kaleye, daha önceki Total War oyunlarında olduğu gibi, tek bir taraftan saldırmak yerine, etrafını sararak gerçek anlamda bir kuşatma yapabiliyorsunuz. Aslan Yürekli Richard, Selahattin Eyyubi gibi tarihi karakterler de savaş alanındaki yerlerini almış. Bu kahramanlar, savaşın gidişatını değiştirecek özel yeteneklere sahip. Tabi onları da kullanmak stratejinin bir parçası, aynı satrançta şahı korumak zorunlu olduğu gibi, bu tarihi kişilikler de düşman saldırılarına karşı korunmalı.

Medieval 2 Total War Kingdoms

Oyundaki, grafiklerin detayları ise dikkat çekiyor. Oyundaki her asker ve birim zamanına uygun şekilde giyinmiş. Haçlı Seferleri�yle ilgili bölümlerde, savaş alanında iyi şans getirmesi için devasa ‘Haç’lar taşınıyor. Töton Şövalyeleri, savaşa tüm vücutlarını kaplayan zırhlarla giderken, Aztek’ler ise yarı çıplak olarak savaş meydanında yerlerini alıyorlar.

Medieval 2: Total War Kingdoms, strateji tutkunlarını uzun süre tatmin edecek yenilikleriyle, türü sevenler ve denemek isteyenler için çok uygun bir oyun.