[Resim]

Tank kelimesinin asıl anlamı su deposudur. İngilizler ilk tanklarını üretirlerken gizlilik adına ürettikleri bu savaş makinelerine Tank demeye başlamış ve ismi o şekilde kalmıştır. Tanklar yüksek ateş altındaki hatları aşabilmek, piyadelere yardımcı olmak amacıyla üretilmiş olsa da, II. Dünya savaşında Hitler tarafından ana güç olarak kullanılmış ve tankların tarihi adına bu savaş dönüm noktası olmuştur.

Blitzkrieg (Yıldırım Savaşı) II. Dünya savaşında Hitlerin asıl savaş teorisidir. Bu teorinin ana fikri düşmanı hazırlıksız yakalamak olduğundan tanklar bu iş için biçilmiş kaftan olarak görülmüş ve Panzer’ler üretilmeye başlanmıştır. İlk Panzer tankının sadece iki tane makinalı tüfeği varken, son üretilen panzerlerden biri olan Panzer IV 75mm’lik topa sahipti.

Bu kısa tarih bilgisinden sonra üretilen son panzer Panzer Elite Action: Fields of Glory’i anlatmaya başlayalım. JoWood’un elinden çıkan ve ülkemize orijinal olarak EuroSoft firması tarafından getirilen oyun II. Dünya savaşını 18 görevle bizlere sunuyor. Yukarıda bahsettiğim panzerler de dahil olmak üzere savaşa tanıklık etmiş birçok tankı kullanmamıza olanak sunan oyun üç farklı kampanya ile bizlere savaşa üç farklı gözden tanıklık etmemizi sağlıyor.

Panzer Elite bir tank simülasyonundan çok tamamen saf bir aksiyon üzerine kurulmaya çalışılmış. Hatta tank kullanıyor gibi değilde –maalesef- sadece top kullanıyor hissi verebilmiş. Tabi ki bunda kontrollerin inanılmaz rahat oluşu bir artı olarak gözümüze çarpsada insan ister istemez tankları kullanmak bu kadar kolay mı ya da hedefi tutturmak bu kadar basit olabilir mi diye sormadan edemiyor. Ancak oyunun amacının bir simülasyondan çok aksiyon olmasından dolayı gerçekçiliği fazla aramamız gerekiyor. Oynanış tarzı olarak herhangi bir FPS’deki kahramanımızı nasıl yönlendiriyorsak Panzer Elite’de de aynı şey söz konusu.

Sadece bir tankı yönetmeyip ilerleyen bölümlerde bir tank birliğini yönetmeye, komutan olmaya başlıyorsunuz. Yine burada sadece iki tuşla (F ve G) emirler vererek ekibinizdeki tüm tankları yönetebiliyor oluşunuz kontrollerin rahatlığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Ekibinizin yapmasını isteyebileceğiz hareketler üç çember içinde ekranınıza yansıtılıyor ve çok rahat kullanılabiliyor.

Oyunun yönetimde ki bu başarı maalesef yapay zekada devam etmiyor. Sizin birliğinizde ki tanklar emirlerinizi rahatça uygulasa, peşinizden oraya buraya takılmadan gelmeyi başarsada düşman tanklarının aptalca hareket etmesi oyunu baltalıyor. Asla bir savunma, bir strateji geliştiremiyorlar, siz ateş etmeseniz dahi birliğinizde ki tanklar tarafından kolayca avlanabiliyorlar. Buna bir de düşman tanklarının çok zayıf oluşu (genelde) eklenince oyun basitlik sınırlarını zorlamaya başlıyor. Örneğin sizin tankınız belki 10 top mermisinden sonra patlayabiliyorsa, rakip tanklar 3 atışta yok oluyorlar.Düşman piyadelerinden hiç bahsetmiyorum, oyunda yok gibi davranabilirsiniz. Ama topatar ve anti-tank silahları kullanabilen piyadeler canınızı birazcık yakabilir.

Basitliği artırıcı bir diğer unsurda haritalara sık sık yerleştirilmiş cephanelik ve sağlık birimleri. Hele ki ilk üç dört bölümde hiç konulmasalarmış çok daha heyecanlı bir oyun ortaya çıkabilirmiş. Tam çatışmanın/kuşatmanın geçebileceği alanlara bu sağlıkların ve cephaneliklerin yerleştirilmiş olması nasıl bir düşüncenin eseri gerçekten anlayabilmiş değilim. Örneğin top ateşine maruz bırakılması gereken bir binayı, sağlık ambarının yanına geçerek rahatça bombalayabilirsiniz. Cheat kullanmış gibi ölümsüz oluyorsunuz. Ayrıca bölüm boyunca bir kez bile cephane sıkıntısı çekmiyor oluşunuz oyun için çok büyük bir eksi. Tüm bu basitleştirici unsurları hafifletmek için oyunu Normal zorluk seviyesinde değilde Hard zorluk seviyesinde oynamanızı şiddetle salık veririm. Oyun, sonlarına doğru zorluk seviyesinin artmasından dolayı, daha bir tatlanıyor bunu da belitmeden geçmeyelim.

[Resim]

2. Dünya Savaşı’nda U-Boot’lar dışında en çok ilgimi çeken Tiger tankları olmuştu. Tiger zamanına göre oldukça güçlü bir tanktı. 88 mm’lik topu, kalın zırhı ile resmen bir canavardı. Hatta 1943 yılında tek bir Tiger’ın 22 tane T-34’ü , 1944’te de yine bir Tiger’ın 15 tane M4 Sherman’ı yok etmesi gibi üstün başarıları vardır. Buna rağmen fazladan yakıt tüketmesi, ağır olması ve mekanizmasının karışıklığından, oldukça eksileri vardı. Birçok Tiger savaş alanında terk edilmiş bir şekilde bulunmuştur. Nedeni ise karışık mekanizmalarının bozulduğunda kolay kolay tamir edilememesinden kaynaklanmıştır. Bu yüzden yerlerini daha hızlı, hafif zırhlı ve hareketli olanlarına bıraktılar. Efsane Tiger’lardan dijital ekrana dönüp, hızlı ve hafif olan Panzerlerle 2. Dünya Savaşı’na yeniden giriyoruz.

Simülasyon Aksiyon

Panzer Elite Action’da bir tankı kontrol ediyoruz. Yapım bir simülasyondan çok direk aksiyon. Yapmamız gereken haritada sarı okla gösterilen yerlere gidip; orayı burayı patlatmak, birliğimiz gelene kadar belli alanı savunmak, havaya uçurmak vs… olarak gelişiyor. Klasik bir görev yapısına sahip Panzer, kontrol olarak oldukça basit. W, A, S, D tuşlarıyla yön verip, fare tuşlarıyla da ateş etmekten geçiyor. Kısaca bir FPS kontrolleriyle, tankı yönetiyoruz. Bu oyuncuyu hiç sıkboğaz etmeden, yapımın içine güzelce sokuyor. Sadece tek başınıza tankla aksiyon yaşadığınızı sanmayın. Tutorial özelliğini taşıyan il bölümde bir süre tek başınıza takıldıktan sonra, yanınıza birkaç tane tank veriliyor. Artıkekip liderisiniz. Diğer tankların kontrolleri de son derece kolay. Bunu F ve G tuşlarıyla yapıyorsunuz. F’ye bastığınızda saldırı pozisyonları, G’ye bastığınızda sıralanışlarını ayarlayabilirsiniz. Son derece basit ve oldukça işe yarar. Emrinizdeki tanklar dışında, uçaklardan yardım alma imkanınız var. Burada da B’ye basıp dürbünle ortama bakmak ve işaretlediğiniz noktaya emir verip uçakların bombalamasını izlemek olacak.

[Resim]


Değişik modeller

Bölümlerde tankınız değişebiliyor. Bir bölümde farklı bir model kullanırken, diğerinde daha farklı olabiliyor. Her tankın atışları uzun veya kısa mesafe, hız ve dayanıklılık olarak da değişiyor. Oyunun Save edilmesi de belli Checkpoint’ler de olsa bile, ölümsüz sayılabilirsiniz. Çünkü kendinizi tamir ettirmek ve cephanenizi doldurmak için “Depo” denilen yerler var. Buraların dibine yaklaşın, her şey otomatik olarak hallediliyor. Depoların genel olarak çoğu yerde karşımıza çıkması ve zorluk seviyesi de kolay da olursa, yok edilemez oluyoruz. Bu yüzden en üst zorluk seviyesinde oynamanız tavsiye edilir.

Silahlarımız top ve makineli tüfekten oluşuyor. Top mermisi belli sayıda var, ancak depolar sağ olsun, cephanede açlık çekmiyorsunuz. Makinelinin cephanesi ise sınırsız, ateş et edebildiğin kadar. Yapım genel olarak kolay, fakat bazı saçmalıklar var. Mesela önünüze çıkan ağaçları kökünden devirirken, üstünden geçmek istediğiniz duvar kırılmıyor. Arada fazla derin olmayan suya girdiğiniz de, tankınız direk patlıyor. Hatta yanan bir düşman tankını suyun içine gönderirseniz, alevi sönmüyor ve su içinde yanmaya devam ediyor. Biraz daha gerçekçilik ve çevreyle etkileşim daha olabilirdi.

[Resim]


Grafik ve ses

Yapım grafik ve ses yönünden idare eder. Aslında grafikler oyuna yetmiş. Ne çok iyi, ne de kötü tam ortada olmuş. Bazı patlama efektleri iyi olsa da, modellemeler yavan kalabiliyor. Ses kısmı da aynı şekilde geçit veriyor. Bazı açılardan başarılı, bazı açılardan başarısız.
Yapım Normandiya, Stalingrad vs… gibi savaşın gerçekten yaşandığı yerlerde geçiyor. Genel olarak hep açık alanlar da rakiplere karşı çarpışıyoruz. Yeri geldiğinde güneşli bir havada ormanda turlarken, diğer taraftan kar içinde Stalingrad’ta ter döküyoruz. Düşman yapay zekası ne yazık ki düşük. Bize karşı taktik becerileri yok. Tek yaptıkları ateş ederek üstümüze gelmek ve yem olmak, bu yüzden rakiplerden pek fazla bir şey ummayın.

Panzer biter

Çoklu oyuncu ile LAN veya internet üstünden diğer oyuncularla çarpışabilirsiniz. Yine oyunun geçtiği yerlerde, mücadele ediyoruz. Allied, Rus veya Alman tarafını seçebilir, arkasından üç farklı tank sınıfından birini isteğe göre alabilirsiniz.

Panzer Elite Action orta bir yapım. Ne iyi ne kötü sayılabilir, aslına bakılırsa belli kısımlar da hoş ve eğlenceli. Yapım başındaki sinematik güzel, hatta arada çıkan gerçek savaş görüntülerinin olduğu videolar güzel düşünülmüş. Ancak tek düze oynanışı var ve bir süre sonra sıkabiliyor. Eğer 2. Dünya Savaşı’na farklı bir açıdan bakmak isterseniz deneyebilirsiniz.