Capitalism türünün tek örneği olarak pek çok seveni olan bir oyun. Bugünlerde pek çok şirket yönetim oyunu çıkıyor ama hiçbirisi Capitalism’in derinliği ile boy ölçüşemez bile. Bu derinlik de zaten oyunun başarısını getiren unsur oldu. Bu yüzden Trevor Chan oyunun ikincisinin başına geçti ve karşınızda: Capitalism 2.

Capitalism ile daha önceden tanışıklığınız yoksa kısaca özetleyelim. Capitalism, bir ticaret simülasyonudur denebilir. Bir şirket kurarsınız onu yönetirsiniz. Şirketinizle ne yapacağınız tamamen size bağlıdır. İsterseniz sadece kaynak üretip satarsınız veya parçaları satın alıp otomobil yapar ve satarsınız. Veya başından sonuna kadar bütün üretimi kontrol edersiniz. Kısacası ticaret hayatında karşılaşabileceğiniz hemen hemen herşey elinizin altındadır.

Cap2’de ilk göze çarpan oldukça güzelleşen grafikler olacaktır. Bu konuda özellikle çalışılmış. Artık şehirlerinizi üstten 2 boyutlu değil, izometrik bir şekilde 3 boyutlu olarak görüyorsunuz. Arayüz de oldukça sadeleştirilmiş ve size en fazla alanı sağlayacak şekilde geliştirilmiş. Grafiksel olarak da şehriniz tam anlamıyla muhteşem görünüyor. Şehirde gezinen yayalarıyla, yollarda arabalarıyla, gökdelenleri, evleri, ofisleriyle yaşayan bir şehirde olduğunuz izlenimini rahatça elde ediyorsunuz.

Göze çarpan başka bir değişiklik de oyunu dünya haritasından şehir haritasına düşürmüş olmaları. Yapılarınızı şehrinizin çevresine yapıyorsunuz. Kaynaklar da şehir çevresinden çıkarılıyor. Dünya haritasında birden fazla şehir bulunuyor. Bu yüzden şirketinizi geliştirmek için bir şehirle sınırlı değilsiniz.

Oynanış açısından da pek çok rahatlık getirilmiş. Bazı monoton işleri halletmek için kısayollar oluşturulmuş. Marketinize yeni bir ürün eklemek için kutulara teker teker alım ve satış departmanları kurup bunları birbirine bağlamak zorunda değilsiniz. Artık şirketinize bir genel merkez de kurabiliyorsunuz. Buradan şirketinizin geneliyle ilgili bazı özellikleri belirleyebiliyorsunuz veya şirketinizin bazı kollarından sorumlu olması için genel müdürler atayabiliyorsunuz. Bu oyunun ilerleyen bölümlerinde oldukça faydalı oluyor.

Ayrıca satış departmanlarınız için iki yeni görünüm daha eklemişler. Birincisi dışarıdan görüntüsü diğeri de içeriden görüntüsü. Dışarıdan görünüme bakarak mağazanızın ne kadar popüler olduğunu ve ne kadar müşteri girip çıktığını veya içeriden görünümde de hangi ürünlerinizin dikkat çektiğini görebilirsiniz. Rakamlarla, inip çıkan grafiklerle uğraşmak istemeyenler için güzel bir eklenti.

Artık yapabileceğiniz yapı türleri birden fazla hale getirilmiş. Yani sadece tek bir satış dükkanı seçeneğiniz yok. Genel amaçlı satış yerleri kurabileceğiniz gibi, süpermarket gibi temel ihtiyaç malzemeleri satan yerler veya sadece elektronik üzerine mağazalar veya mücevher ve takı ile ilgili mağazalar kurabilirsiniz. Bu özel mağazalar sadece belli ürünleri satabiliyorlar ama müşteriler açısından daha çekiciler. Müzik setini bir marketten mi yoksa bir elektronik eşya mağazasından mı almayı tercih edersiniz? 🙂

Bulunduğunuz şehirlerdeki haber istasyonlarını, bankaları, evleri, diğer mağazaları alma imkanı da eklenmiş oyuna. Aynı zamanda kendi binalarınızı da satılığa çıkarabilirsiniz. Veya yeni evler, ofisler yaparak kira yolu ile para kazanabiliyorsunuz. Başkaları sizden teknoloji satın almak için başvurabiliyor veya kendiniz geliştirmek yerine siz başkalarından satın alabiliyorsunuz.

Ticaret hayatı borsasız olmaz değil mi? Oyunda borsa da oldukça detaylı bir şekilde bulunuyor (eskiden olduğu gibi). Eğer bu işlerle ilgiliyseniz detaylar sizi mutlu edecek. Başka şirketlerden hisse satın alabilirsiniz, kendi hisselerinizi satışa çıkarabilirsiniz. Hatta yeterince hisse sahibi olursanız başka bir şirketin yönetimini bile ele geçirebilirsiniz. Elbette sizin şirketinizi de ele geçirme şansları var.

Oyunun büyük bir eksikliği olan multiplayer desteği de sonunda eklenmiş. Henüz deneyemedim ama başka insanlara karşı oyunu oynamak zevkli olacaktır büyük ihtimalle. Aslında oyunun yapay zekası da oldukça iyi sayılır. Sizi şaşırtabilecek hareketler heran gelebiliyor. Zaten ekonomi işinde oldukça başarılılar. Oynamaya başlayınca göreceksiniz zaten.

Oyunun ses efektleri pek etkileyici değil. Üzerinde fazla çalışılmamış gibi görülüyor. Oynanışa bir artısı pek yok. Ama genelde uyumlu olduğu için pek eksi puan da getirmiyor.

Genel olarak bakıldığında oyun oldukça zor. Önceki oyunda olduğu gibi bunda da mükemmel bir tutorial var. 7 bölümde size oyunun herşeyini anlatıyorlar. Ama oyunda esas olan tüm bunları birleştirebilmek. Hem hammadde üretip, hem bunları işleyip hem de satıştaki dengeleri sağlamak o kadar kolay iş değil. Pek çok grafikle boğuşmak zorundasınız. Pek çok detayla ilgilenmeniz gerekiyor. Ama zaten bu oyuna zevkini veren de bu detaylar. O yüzden başlarda oyunu anlayamadıysanız ve kaybediyorsanız, ki kaybedeceksiniz 🙂 , dert etmeyin üzerinde oldukça uğraşmanız gerekiyor.

Sonuç olarak Capitalism 2, adına yakışanı yapıyor ve bize oldukça kaliteli bir oyun daha sunuyor. Ama bu oyun herkesin sevip oynayabileceği bir oyun değil. Özellikle ticaret hayatına ilgi duyuyorsanız, borsa oynuyorsanız bu oyunu da seveceksiniz. Onun dışında karmaşayla uğraşmayı sevenlere ve yılmayanlara tavsiye ederim.