Age of Empires II: The Age of Kings

LAN ortamlarında günler ve geceler boyunca oynadığımız, internette birbirimize meydan okuduğumuz Microsoft Games ve Ensemble Studios tarafından hazırlanan efsanevi oyun Age of Empires‘ın devam oyunu olarak karşımıza çıkan Age of Kings, ilk başta serinin devamı gibi gözükse de, aslında bir çok açıdan yeni bir oyun sayılır. Özellikle bir genişletme paketi olarak ele alamayacağımız The Conquerors paketi ile bir çok özelliği geliştirilmiş ve beş tane yeni ulus eklenmiş hali ile Age of Kings, gerçek zamanlı strateji severlerini doyuracak gibi gözükmekte.

Oyunda standart Age of Kings ile oynadığınızda oynayabileceğiniz uluslar şu şekilde :

Britons, Byzantines, Celts, Chinese, Franks, Goths, Japanese, Mongols, Persians, Saracens, Teutons, Turks ve Vikings. The Conquerors genişletme paketi ile birlikte gelen beş yeni ulus ise şu şekilde :

Aztecs, Huns, Koreans, Mayans ve Spanish.

Hepsinin kendilerine göre ayrı ayrı özellikleri bulunan bu uluslarla oynarken herhangi birinin bir diğerinden daha üstün olmadığını farkedeceksiniz, yani gerek standart oyunda, gerekse de genişletme paketinde programcıların özellikle dikkat ettikleri nokta ulusların birbirleri ile dengeli olabilmesi, birinin diğerinden üstünlüğünün olmaması. Bu açıdan oldukça başarılı bir oyun.

Oyunda gerek single player modunda, gerekse de online oynarken izlenebilecek tek bir gelişme şeması bulunmakta, bu da çağ atlamak. (tabi single player haricinde online oyunda hangi çağdan başlayacağınızı seçebilmek gibi bir şansınız bulunmakta.) Ulusunuzu Dark Age’den alıp ilerletebilir, her yeni çağda o çağa özel geliştirmeler (upgrade) yapabilir ve yine o çağa uygun yeni binalardan inşa edebilirsiniz. Ayrıca artık çağ atladığınızda ekranın üst – orta bölümünde beliren bir grafik sayesinde ne kadar zaman kaldığını anlamak için mutlaka Town Center’ımıza tıklayıp da bakmamıza gerek kalmıyor. Bu yeni grafik, Windows’dan alıştığımız bir nevi durum çubuğu, çubuk dolduğu anda biz de çağ atlamış oluyoruz. Çağ atlamanın bir başka avantajı ise kaynak toplama ile ilgili her çağda aldığımız (gerekli upgrade yapılarak elbette ki) bonuslar.

The Conquerors genişletme paketinin en önemli özelliklerinden birisi de özellikle Internet Cafe gibi ortamlarda arkadaşlar arasında gerçekleştirilen oyunlarda takım konusunda çıkacak anlaşmazlıklara son verecek bir özelliğin eklenmiş olması. Artık anlaşmazlık çıkan 4vs4 gibi oyunlarda kimsenin takım kurmak için endişe etmesine gerek yok, oyun içinde 4vs4 olarak seçim yaptığınız takdirde bilgisayar otomatik olarak (aynı zamanda rastgele) takımları ayarlamakta.

Bir başka göze çarpan yenilik ise, sefere çıktığınızda ya da şehrinizi savunurken unuttuğumuz tarlalarımızı Farm’dan vereceğimiz tarla siparişi ile canlı tutmak, yani oyunda rakibe karşı önemli bir hamlede bulunmadan önce eğer yeteri kadar ağacımız varsa, önceden tarla siparişi verebiliyoruz ve tarladaki besinler tükendiği anda otomatik olarak yeni bir tarla ekiliyor ve işçilerimiz onlarla ilgilenmediğimiz sürede boş durmuyor. Aynı şekilde bir başka yenilik de kaynak toplama konusu ile ilgili, örneğin standart oyunda taş toplamak için taş kaynağının yanına Mining Camp yaptırdığımız işçiler inşaat bittikten sonra artık boş durmuyorlar, otomatik olarak ilgili kaynağı toplamaya başlıyorlar.

Kısacası, daha şimdiden adını efsane oyunlar arasına yazdıran Age of Mythology‘den daha eski bir oyun olmasına rağmen, Age of Kings hala gerek LAN ortamlarında, gerekse de online olarak en çok oynanan oyunlardan biri.