Catwoman son günlerde moda olan, filmlerden yola çıkan bilgisayar oyunları furyasının genel eksiklik ve artılarını taşıyor. Hikayemiz izleyeceğimiz filminkiyle birebir örtüşmekle birlikte, açıkçası filmin anlatımının oyundan daha iyi olmasını umuyorum.

Çünkü her şeyden önce oyunu oynarken neyi niye yaptığımızı ve ne amaçladığımızı anlamamızı sağlayacak anlatım olmadığı gibi, oyunun, dolayısıyla da hikayenin inanılmaz derecede lineer ilerlemesi, bir oyuncuyu devam etme yolunda kamçılayan en önemli unsurlardan merak duygusunu hiç mi hiç uyandırmıyor. Bu durumu katlanılabilir bulanlar ne yazık ki oynanabilirlik söz konusu olduğunda isyan bayraklarını açmak zorunda kalacaklar.

Karşımıza çıkan en büyük eksilerden ilki kontrollerin son derece kötü olması. İster klavye ister gamepad’le oynamayı seçin, aynı problem bir kabus gibi peşinizi bırakmayacak. İlk başta klavye ile denediğim daha sonra gamepad’e döndüğüm oyunda, sonuçta klavyenin her şeye rağmen daha iyi olduğu sonucuna varmam hayli şaşırtıcı. Yine de klavyede en rahat ve makul konfigürasyonu oluşturabilmem için bir kaç kez deneme yanılma metodunu uygulamam gerekti. Kontrollerdeki temel sorun hem az sayıda tuşla çok fazla hareketin yapılması hem de kombinasyon halinde kullanılan tuşların koordineli olarak çalışmaması. Buna bağlı olarak bazı kritik yerlerde elinizde olmayan nedenlerle size çok pahalıya patlayacak düşmeler yaşayabiliyorsunuz.

Kontrollerden sonraki en sorunlu husus kameranın insanı sinir eden yetersizliği. Kamera açısı öylesine saçma bir güzergah izliyor ki çoğu zaman nereye doğru ilerlediğinizi ya da bir çatıdan atladığınızda nereye konacağınızı göremiyorsunuz. Kayıt yapma imkanın sadece “check point” denilen sınırlı noktalarda olduğu ve kimi zaman bir çatıdan aşağı düşmenin bütün bir bölümü yeniden oynamak demek olduğunu düşünecek olursak kamera problemi oynayış zevkini önemli ölçüde kıran bir faktör oluyor. Bana hayli tuhaf gelse de ters açılı kamera seçeneğinin, en azından benim için, normal açıdan daha rahat bir oynama imkanı verdiğini de ipucu olarak söyleyeyim.

Eğer benim gözlerimde bir sorun yok ise, anlam veremediğim bir başka şey de oyun ayarlarında sesle ilgili hiç bir şey olmaması. Alt yazı seçeneği hariç, ne arka plan müzikleri ne de dialoglara müdahale edebilme şansınız yok. Laf sesten açılmışken, oyunun seslendirmeleri bizzat filmin oyuncuları tarafından yapılmış olmakla birlikte ortaya çıkan sonuç vasat olmaktan öteye gidememiş. Diyaloglar çoğunlukla birbirini tekrarlıyor, orijinallikten uzak ve tekdüze. Aynı vasatlık ne yazık ki müziklerde de kendini gösteriyor.

Grafiklere gelince… Oyunun belki de en büyük artılarından biri, grafiklerin her oyuncuyu tatmin edecek kadar güzel olması. Gerek çevre grafikleri, gerekse mekan detaylarındaki çeşitlilik göz dolduruyor. Özellikle Catwoman ve hareket kabiliyeti kusur bulunamayacak nitelikte. Kedi kadın erkeklerin ağzını açık bırakacak, kadınları kıskandıracak kadar hoş ve dişi bir karakter olarak tam kapasite karşımızda. Çevikliği, akrobatik hareketlerdeki görsel zarafeti tartışılmaz. Bu anlamda bugüne kadar oynadığım aksiyon oyunları içinde hareket kusursuzluğu bakımından belki de en iyi oyun.

Ancak bu görsel ziyafet bir süre sonra oyunu kurtarmaya yetmiyor, zira zaten tüm yaptığımız platformlar arasında atlayıp zıplayarak, tırmanıp sallanarak ilerlemek ve karşımıza çıkan adamları ortadan kaldırmak. Ve kontroller de bu işte baş ağrıtacak kadar kötü olunca Catwoman’ın dişiliği ve esnekliği gerçekten de oyuncuyu tatmin etmemeye başlıyor.

Bir başka problem de çoğu zaman ne tarafa gitmeniz gerektiği yolunda kararsız kalacak olmanız, çünkü izlemeniz gereken yolu gösteren tek ipucu “pati izleri” ki bunu ancak bazı noktalarda görebiliyorsunuz. Grafik detaylarındaki güzel düşünülmüş ama iyi yapılamamış bir başka husus da, özellikle ateş altındayken kurşunların isabet etmesiyle parçalanan ya da sağa sola fırlayan eşyaların gerçekçi olmakla birlikte kimi zaman karakterimizi görmemizi engelleyecek kadar abartılı olmaları. Hele bazen, etraftaki toz bulutu ve enkaz yüzünden Catwoman’ı görmek imkansız olduğundan adeta kör gibi ne yaptığınızı bilmeden çabaladığınız da oluyor.

Oyunda ilerlerken yaptığınız kimi hareketler ve dövüşlerdeki teknikleriniz sayesinde puan topluyor ve bölüm sonlarında bu puanlarla yeni hareketler veya yetenekler alabiliyorsunuz. Ayrıca puanınız ne kadar yüksek olursa düşmelerden ya da darbelerden etkilenme oranınız da o kadar düşük oluyor. Daha önce de dediğim gibi, oyunu sadece “check point” denilen işaretlenmiş noktalarda kaydedebiliyorsunuz. Bölüm içinde oyuna tekrar başlamanız gerekirse ancak en son karşılaştığınız check point’ten başlayabiliyorsunuz. Oyunun çok oyuncu seçeneği olmadığı gibi, bu kötü kontrollerle zaten kimsenin bunun eksikliğini duyacağını da sanmıyorum.

Umarım yapımcılar yaz aylarını şişirilmiş ortalama oyunlarla geçiştirmek yerine, herkesin tadı damağında kalacak ve saatlerce başından kalkamayacağı oyunları bir an önce piyasaya sürmeye başlarlar.