Burnout 3 Takedown

Etkileyici bir giriş demosunun ardından yine bir o kadar başarılı ana menümüz geliyor. Demodan da anlaşıldığı gibi artık Burnout’ta “hasar modelleme” mevcut. Bu da oyuna ayrı bir gerçekçilik katıyor. İnternetten bu bahsi geçen giriş demosunu çekebilirsiniz. Trailer olarak çıkmıştı.

Giriş işlemleri aslında tanıdık. Burnout 2’deki gibi ilk olarak Profile kaydetmemiz gerekiyor. Kaydettikten sonra oyuna başlayabiliyoruz. İstediğimiz zaman ana menüde Driver Details’e girip, burada oyunun kaçta kaçını bitirdiğimizi, burnout puanlarımızı, hasar puanlarımızı, kazandığımız kupaları, rekorlarını görebiliriz. Ayrıca eğitim bölümü, ekstralar ve ayarlar da burada bulunmakta.

Oyundaki menüleri açalım biraz;

Settings: Yine BO2’den bildiğiniz ayarlar bulunmakta. Titreşim, ekran ayarı, ses ayarı, kamera ve ayrı olarak da çarpışma anı ayarları. Ayrıca NFSU’daki gibi artık şarkıları da EA Trax bölümünde dinleyebiliriz. EA bunu artık yarış oyunlarında hep uygulamaya başladı. NFSU2’de de olacaktır. İyi de yapıyor. Müzikler rock ağırlıklı ve gerçekten çok iyi seçilmiş ve oyuna uymuş. Ama tabi yarış anında müziği motor sesinden daha aza ayarlamanız iyi olur. Motorun etkileyici homurtusunu dinlemek her şarkıdan daha güzel geliyor insana.

Extras: Bu bölümde videolar ve �yaşasın!- NFSU2’nin demosu bulunuyor. Evet yanlış duymadınız! Yakında internete damlayacak ama eğer iyi bir internet bağlantınız yoksa bunu indirmek biraz zor olur. Zira biraz büyük bir dosya olacak. Neyse, yakında bu demodan görüntüler ve kısa videolar yollayacağım. Dönelim BO3TD’ye.

Ekstraların ardından training bölümüne gelelim: Burada yer alan eğitimde size nasıl yarışmanız gerektiğini, burnout’ı nasıl kazanacağınızı risk=ödül denklemiyle gösteriyor. Kaza eğitiminde ise yapmanız gereken zaten belli 🙂 Kazanabildiğiniz kadar para kazanmak.

Driver Details bölümü bu kadar. Gelelim şimdi asıl konuya; Multiplayer’da iki kişi split screen olarak (ekranı ikiye ayırma) oynayabiliyoruz. Artık arkadaşlarınızla BO2’den sonra kapışacağınız yeni bir eğlence. Ama ikinci oyundan farklı olarak BO3’te Road Rage, Team Crash, Double Impact ve Party Crash bölümleri bulunmakta. Road Rage’te kazanan kişi olmanız için “Ayakta Duran Son Kişi” (Last Man Standing) olmanız ya da 10 tane Takedown yapmanız gerekiyor. Takedown ise arabayı sağa ya da sola sıkıştırarak elde ettiğimiz puan türü. Team Crash’te ise arkadaşınızla birlikte olabilecek en büyük kazayı gerçekleştirmek için oynanabilecek mod, Crashbreaker ise R2 tuşuyla arabamızı patlatarak daha fazla kazaya sebep olmamız için. Mesela Crashbreaker’in 6 veya 7 derse bu, o kadar arabaya çarpmamız gerekiyor anlamına geliyor ki R2 ile arabayı patlatabilelim.

Gelelim Double Impact’e. Burada hanginizin kaza yapmakta daha tecrübeli olduğu ortaya çıkacak. Hanginiz daha iyi? Sen mi yoksa PS2’si olmayan arkadaşın mı? 🙂 Eğer kazanamazsan vay haline! Son olarak da multiplayer modu Party Crash’te ise kazaları tek tek mi yapacağız yoksa takımlar halinde mi yapacağımızı belirten bir nevi seçenek var.

Peki yalnız takılmak isteyenlere yönelik bir seçenek yok mu? Olmaz mı? Single Event tek kişi olarak normal yarış, zamana karşı yarış ve kaza gibi bölümleri içeriyor. Ayrıca kilitli birimleri (araba, harita vs) açmak için de Burnout 3 World Tour’a girmemiz gerekiyor. USA, Europe ve Far East olmak üzere 3 kıta/yer mevcut. Tabi USA hariç diğer ikisi kilitli. USA’de iyi yarışlar çıkararak bu diğer bölümleri açabileceğiz.

Race seçtiğimizde çeşitli modlarla karşılaşıyoruz. Ama sadece 1 bölüm açık oluyor. Compact Grand Prix, Eliminator, Special Event, Face Off, Muscle Grand Prix gibi modlar mevcut ama tabi ki kilitli. Madalya kazanarak bunları açabileceğiz. Crash modunda da Trailer Trash, Shut Up And Jump, Showdown, Ticket To Collide, 3 Ways To Fly, Bridge Too Far, Out Of Control, Fear Factor, Pick Up The Pieces gibi bir çok mod var. Bu modlar bizleri epey uğraştıracağa benziyor. Ayrıca şunu da söylemeden geçemeyeceğim. İlk bölümün ilk Race’inde altın madalyayı hala kazanamadım!

Artık rakiplerimiz çok hızlı. Hiç affetmiyorlar. BurnOut 2’den biraz daha (!) fazla alışmamız gerekiyor bu oyunsa sanırım… Bir de bölümleri seçtiğiniz zaman ne yapmanız gerektiğini gösteren videolar gösteriliyor. Altyazı yok ne yazık ki ama merak etmeyin tane tane konuşuyor.

Kontrollere gelince. BO2’den hiç farkı yok. Hemen hatırlarsınız. NFS serileri gibi araba kontrolünde her zaman değişiklik gösteren bir oyun değil. Eskaza ikinci oyunu oynamak isterseniz kontrollere geçişte zorlanmazsınız. Bu da çok büyük bir artı.

Oyuna girdiğiniz zaman grafiklerdeki değişikliği farkedeceksiniz. Özellikle arabalar çok iyi modellenmiş. Grafikler gerçekten PS2’nin gücünü (NFSU kadar olmasa da) yeterince kullanıyor. Müzikler ise dinlemeye değer. Hatta benim gibi tv kartınız varsa bilgisayara bağlayıp müzikleri mp3 olarak da kaydedebilirsiniz. 20’nin üzerinde şarkı mevcut. BO2 şarkılarını sevdiyseniz bunlar da kesinlikle hoşunuza gidecektir.

Oyun hakkında söylenebilecekleri söyledik, şimdi de biraz taktik konusna değinelim. Race yaptığınızda kesinlikle her zaman ters şeritten gidin ve arabaların dibinden geçin. Böylece çok hızlı bir şekilde burnout barı dolmuş olacak ve eğer burnout süresince de hala ters şeritten giderseniz x1, x2 burnout yapabilirsiniz. Bu arada burnoutla yaptığımız hız çok gerçekçi olmuş. Uçuyoruz resmen. Aman viraja nitroyla girerken bir iki defa frene basmayı unutmayın 🙂 Yoksa güzelim arabayı birazcık(!) çizebilirsiniz. Açıktan alın ve döneceğiniz yöne doğru gazı köklediğinizde frene bir kaç defa basın ki patlamayın.

Crash modunda oynadığınız zaman ise sakın altın madalya kazanmadan diğer bölüme geçmeyin. Gümüş ya da bronzda kalmayın. Kesinlikle altını alın. Bütün bölümler boyunca altın madalya elde ettiğinizde yeni arabalar ve yeni bölümler açarsınız. Gümüş ve bronzda da açarsınız ama altın kazanırsanız hepsi açılır. Bir tüyo daha: Başlangıç anında burnoutla başlamak istiyorsanız, geri sayımdayken (3, 2, 1, Go) gaza ve frene basılı tutun ve saniye 2’deyken freni bırakın ama gaza basılı tutmaya devam edin, araba patinaja başlayacak. Sonra tam başlamadan hemen önce gazı bırakın ve hemen yine gaza basılı tutun seri bir şekilde. İşte size burnout ile başlangıç. Diğer arabalar tarih oldu. Tabi kaza yaparsanız siz tarih olursunuz çünkü BO2’deki gibi kolay rakipler yok karşımızda. Bu arada Finish’e bir kaç metre kala eğer birinci sırada değilseniz, Finish’i geçmeden önce bölümü yeniden başlatın. Aksi takdirde hem yüklemeyi beklersiniz hem de diğer yarışa geçer. Sonra siz yine anamenüye dönersiniz sonra kaybettiğiniz yarışı açarsınız ooo yükle babam yükle.


Oyunun bir eksisi dışında başka bir şey gözüme çarpmadı: Oyunun yükleme süreleri BO2’den daha fazla. Adamı bıktıracak derecede değil ama daha uzun sürüyor.

Platform: PlayStation 2 Yapımcı: Criterion Studios Yayıncı: Electronic Arts
Tür: Yarış Çıkış Tarihi: 2004 Eylül